Vágólapra másolva!
A férfiaknál a mély hang egy sor férfias tulajdonsággal kapcsolódik össze: dominancia, izomerő, nagyobb testméret, nőkre gyakorolt nagyobb vonzerő. Egy új ausztrál tanulmány szerint azonban a hímivarsejtjeik nem kiemelkedőek.
Vágólapra másolva!

A férfiak hangmagasságának nőkre gyakorolt hatását, valamint a hangmagasság és az ondó minősége közti összefüggést vizsgálták a Nyugat-Ausztráliai Egyetemen. Az első megfigyelés nem okozott különösebb meglepetést: a nők kedvelik a mély férfihangokat és férfiasnak tartják ezeket.

A várakozással ellentétben azonban a mély hangú férfiak spermájának minősége - pontosabban a hímivarsejtek koncentrációja az ejakulátumban - egyáltalán nem emelkedett ki a mezőnyből. Sőt az egyik mérés szerint a mély hangú férfiaknak az átlagosnál gyengébb minőségűnek bizonyult az ondójuk.

Ez azért meglepetés, mert az általános vélekedés szerint az emberek és más állatfajok is főként másodlagos nemi jellegeik révén szolgáltatnak információt a férfiasságukról. Ilyen például az arcszőrzet és az izomtömeg az embereknél, illetve a színpompás tollazat a madaraknál.

A PLoS ONE szabad hozzáférésű online folyóiratban megjelent tanulmány szerint az eredmények egyfajta kompromisszumot jeleznek. A dominanciával és vonzerővel társuló tulajdonságok, amilyen a fizikai erő vagy a mély hang ára a gyengébb spermaminőség, állítják a kutatók. A tesztoszteron fontos szerepet játszik a hímivarsejtek fejlődésében, de a magas tesztoszteronszint már inkább rontja a spermatermelést, írják a a tanulmányban.