Január 10-étől hullhatnak az orosz űrszonda darabjai

Vágólapra másolva!
A Fobosz-Grunt orosz műholdból legfeljebb 200 kilónyi hullik vissza a Földre január 10. és 20. között, több mint valószínű, hogy 15-én. A számítások szerint nem lehet kizárni, hogy az űrszemét Magyarországot találja el.
Vágólapra másolva!

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal szakértői figyelemmel követik a tavaly november 9-én felbocsátott űrszondát, amelynek feladata lett volna, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phoboszról, és azt a Földre szállítsa. Az űreszköz automatikája azonban nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így nem folytatta útját a kitűzött célja felé.

A Roszkoszmosznál megállapították: számtalan tényező befolyásolja műhold fékeződését, az egyik legfontosabb az, hogy a légkört milyen hatások érik, különösen a Nap felől.

A jelenlegi adatok és előzetes számítások szerint a műhold darabjai az 51,4 déli szélességi foktól az 51,4 északi szélességi fokig terjedő sávban hullhatnak a Földre. E széles tartomány Európában Lengyelország déli részéig tart. A pontos helyszínt és a becsapódás idejét egy nappal az esemény előtt lehet majd meghatározni.

A Fobosz-Grunt húsz-harminc hőálló darabja érheti el a Föld felszínét, ezek összsúlya nem lehet több mint 200 kilogramm - utóbbi meglepően kevés a szonda 11 tonna körüli teljes tömegéhez képest. A műhold üzemanyaga a légkör sűrű rétegeibe érve, mintegy 100 kilométeres magasságban elég majd.