Sikerült elcsípni a Hold előtt átsuhanó űrállomást

hold, űrállomás, iss
Vágólapra másolva!
Alig egy másodpercet tartózkodik a Hold előtt a Nemzetközi Űrállomás, mégis sikerült egy fotósnak ezt a ritka pillanatot megörökítenie.
Vágólapra másolva!

Szabad szemmel sem egyszerű elcsípni a Nemzetközi Űrállomást (ISS), de fényképen megörökíteni még nehezebb, pláne úgy, hogy részletek is látszódjanak rajta. Nagy nagyítással az ISS napelemtáblái és egyes moduljai felismerhetők a Földről készült képeken, ehhez azonban megfelelő műszerek, valamint nem kevés szerencse is szükséges.

Forrás: Lauren Harnett, NASA
A kép több egymás után készült felvétel egymásra helyezéséből készült. Míg a Hold 390 ezer kilométerre, az űrállomás csak 390 kilométerre kering a Föld körül. A kép nagyméretű változatának letöltése (Lauren Harnett)

A Lauren Harnett készítette képen a Hold és az ISS együttesen figyelhető meg, és a felvételen még az űrállomás napelemtáblái is felismerhetők. Az űrállomás gyors látszólagos mozgása miatt nagyon röviden kell exponálni, ami ebben az esetben mindössze 0.0006 másodperc volt. Miközben gyorsan elhaladt az ISS a Hold előtt, több felvétel is készült róla, ezek egymásra helyezve láthatók a montázson.

Egy régebbi videófelvétel a Hold előtt elvonuló ISS-ről