Titkolják egy újonnan felfedezett vipera élőhelyét

Vágólapra másolva!
Hétéves kislányról neveztek el egy nemrég felfedezett kígyófajt Tanzániában. A sárga-fekete színű Matilda-szarvasviperát valószínűleg a súlyosan veszélyeztett fajok közé fogják sorolni.
Vágólapra másolva!

A nemrég felfedezett bozótvipera-faj Tanzánia délnyugati részének hegyvidéki erdeiben, száz négyzetkilométernél kisebb területen él. Az élénk sárga-fekete színű, körülbelül hatvan centiméter hosszúságú kígyó a szeme felett két szarvszerű kiemelkedéssel rendelkezik. A hüllőt felfedezője, Tim Davenport, a Wildlife Conservation Society tanzániai programjának vezetője saját kislánya után Matilda-szarvasviperának (Atheris matildae) nevezte el.

Forrás: AFP/Tim Davenport/Wildlife Conservation Society
Matilda-szarvasvipera

A vipera élőhelyét a kutatók szigorúan titkolják, mert a faj komoly veszélynek van kitéve az illegális gyűjtők, a fakitermelés és a faszéngyártás miatt. A szakemberek már egy kisebb tenyészprogramot is indítottak a fennmaradása érdekében. Leírói szerint a Matilda-szarvasviperát a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján valószínűleg a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolják majd. A kígyó leírását a Zootaxa folyóirat decemberi számában publikálták.

Forrás: AFP/Tim Davenport/Wildlife Conservation Society
Matilda-szarvasvipera