2015-re készül el az új nagy múzeum a gízai piramisoknál

Vágólapra másolva!
Nagy pompával 2015-ben avatják fel a gízai piramisoknál épülő új egyiptomi régészeti múzeumot, amelyben több mint 100 ezer műkincset tesznek közszemlére a fáraók korából - jelentette be Mohamed Ibrahim egyiptomi régészeti miniszter kedden.
Vágólapra másolva!

A politikus előző nap írt alá megállapodást az Orascom egyiptomi és a B6 belga építőipari cégekkel a gigantikus beruházás harmadik szakaszának megvalósításáról. A Nagy Egyiptomi Múzeum felépítését az tette szükségessé, hogy a kairói belvárosban, a Tahrir téren lévő Egyiptom Múzeum már nem képes befogadni a töméntelen új leletet és a hatalmas turistaáradatot.

A beruházás még Hoszni Mubarak elnöksége idején, 2002-ben indult. Záhi Havvász volt régészeti vezető 2010-ben a Hill International nevű amerikai céggel írt alá megállapodást az 550 millió dollár összköltségű gigaberuházás 2012-re történő befejezéséről.

Az új miniszter keddi bejelentése szerint a "fáraói" beruházás 20 ezer új munkaalkalmat teremt, ebből 5 ezret az építkezés harmadik szakaszának idejére. Az új gigamúzeum nemcsak az ókori Egyiptomról szóló legnagyobb és legjelentősebb tárgyi gyűjteménynek ad otthont, hanem nemzetközi kulturális központként is működik. Helyet kap benne egy nemzetközi mumifikálási kutatóközpont, és rengeteg raktár is a meglévő és leendő régészeti leleteknek.

Forrás: AFP
A 117 hektáros múzeum Kairó kapuinál, a gízai piramisok melletti fennsíkon emelkedik majd

Bejáratát a legjelentősebbnek tartott egyiptomi uralkodó, II. Ramszesz kolosszális szobra őrzi majd, amelyet már 2006-ban a helyszínre szállítottak a kairói Tahrir térről. Az egyiptomi hatóságok arra számítanak, hogy a világ legjelentősebb, 2015-re elkészülő óegyiptomi régészeti gyűjteménye évente öt-nyolc millió turistát vonz majd.