Óegyiptomi énekesnő sírjának felnyitására készülnek

Vágólapra másolva!
Háromezer éve élt templomi énekesnő sírját tárták fel egyiptomi és svájci régészek a Királyok Völgyében.
Vágólapra másolva!

A sírt véletlenül fedezte fel a Bázeli Egyetem Elena Pauline-Grothe és Susanne Bickel vezette expedíciója, amely Felső-Egyiptomban, Luxor mellett folytat feltárásokat. Ez a 64. temetkezés, amelyet a Királyok Völgyében felfedeztek.

A felirat szerint a sírban XXII. dinasztia (Kr.e. 943-712) idején élt Nehmész Basztet, Ámon Ré főpapjának lánya alussza örök álmát. Neve tanúsága szerint az énekesnő a macskaként ábrázolt Basztet "védelme" alatt állt, "akit" az óegyiptomiak a szerelem, a vidámság és a zene istennőjeként tiszteltek. A leletek alapján a régészek úgy vélik, hogy az elhunyt a Karnaki Templomban énekelt. A sírban talált tárgyak tanúsága szerint a temetkezés nem a templomi énekesnő számára készült, hanem négyszáz évvel korábban, eredeti tulajdonosa azonban nem ismert.

Manszúr Boraik, az egyiptomi legfelsőbb régészeti tanács vezető tisztségviselője igen fontosnak nevezte a leletet, a sír ugyanis azt bizonyítja, hogy a korábbi feltételezésekkel szemben nem csak az uralkodócsaládok tagjai leltek végső nyughelyre a Királyok Völgyében.

"Nehmész Basztet halálának idején Egyiptomot líbiai fáraók irányították, ám a Thébában működő főpapok függetlenek voltak. Tisztségük lehetővé tette számukra és családtagjaik számára, hogy a királyi nekropoliszban temetkezzenek" - mondta Boraik, aki szerint a koporsó csodálatosképp érintetlen maradt. Amikor a hét folyamán felnyitják, nagy valószínűséggel megtalálják benne Nehmész Basztet múmiáját az arcát fedő aranyozott maszkkal együtt.

Forrás: AFP
Karnak