Hatalmas égi nyolcas egy magyar asztrofotóstól

analemma
Vágólapra másolva!
Hatalmas égi nyolcast rajzol ki a Nap járása egy év során, ha mindig ugyanazon napszakban örökítik meg az égen. Ezt tette Ladányi Tamás asztrofotós, látványosan bemutatva, hogyan változik a Nap égi helyzete egy év alatt. A képet a napokban közölte a Space.com csillagászati-űrkutatási hírportál.
Vágólapra másolva!

Az alábbi kép a Nap égi helyzetének változását mutatja egy év során, mindig délelőtt 9 órakor fotózva. Az égi nyolcast két tényező hozza létre: a Föld ferde forgástengelye, és a körtől eltérő, elliptikus alakú pályája. A tengelyferdeség miatt (a Föld forgástengelye 23,5 fokos szöget zár be a Nap körüli keringési sikjára állított merőlegessel) a Nap nyáron magasabbran jár az égen (júniusban van a nyolcas tetején), míg télen alacsonyabban (decemberben a nyolcas alsó részén).

Forrás: Ladányi Tamás
Az égi nyolcas, amely a Nap pozícióit mutatja egy év során, Magyarországról nézve, délelőtt 9-kor. További felvételek a fotóstól az asztrotajkep.hu honlapon láthatóak. A kép nagyméretű változatának letöltése (Ladányi Tamás)

A Nap helyzete nemcsak függőlegesen változik egy év folyamán, hanem vízszintesen is, azaz oldalirányba is tolódik, noha mindig reggel 9-kor készült a felvétel. Ennek oka, hogy a Föld elliptikus pályán kering a Nap körül, emiatt napközelben gyorsabban, naptávolban pedig lassabban halad. Eközben természetesen végig egyenletesen forog, ezért a Nap látszólag hol kicsit előbbre siet, vagy lemarad. Ettől jön létre a nyolcas alak, amelyet analemmának neveznek.

Forrás: Wikimedia Commons
A Föld helyzetének változása az év során a Nap körül. A perihélium a Naphoz legközelebbi, az afélium pedig a legtávolabbi pontot jelöli

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=rrS6SkYF7rimuz1P


A filmen az látható, hogyan rajzolná ki a Nap az égen a nyolcast, ha nem forogna a Föld, tehát a Nap mozdulatlan lenne az égen