Négy éven belül újabb nagy földrengésre számítanak Japánban

Vágólapra másolva!
A tavalyi nagy földrengés óta jelentősen megnőtt egy újabb erős földmozgás valószínűsége Japánban. Egy 7,3-as erősségű földrengés több ezer ember halálát és több százezer épület romba dőlését okozhatja.
Vágólapra másolva!

A Tokiói Egyetem szeizmológusai szerint a következő négy évben hetven százalékos valószínűséggel következhet be egy erős földrengés a japán fővárosban. Ez a magnitúdó skálán (Richter-skálán) 7-es erősségű rengést jelent. A következő 30 évet tekintve ennek a valószínűségét már 98 százalékra teszik, míg a japán kormány szerint ennek esélye csak 70 százalék.

A becslést kevesebb mint egy évvel a 9-es erősségű nagy földrengés után tették közzé, aminek következtében közel 23 ezer ember halt meg vagy tűnt el Japánban. A tavaly március 11-i rengés a legnagyobb mért földmozgás volt Japán történetében.

Bár Tokió új épületeit földrengésbiztosra tervezték, egy nagy rengés ezekben is károkat okozhat. A kormány becslései szerint egy 7,3-as rengés körülbelül 5600 embert ölne meg, 159 ezren megsérülnének és 850 ezer épület pusztulna el.

Az elmúlt évben a maximum 6-os erősségű földrengések száma ötszörösére nőtt a korábbi évekhez képest, és japán földrengéskutatók szerint megnőtt egy erősebb, 7-es erősségű tokiói földrengés esélye. A szakemberek úgy vélik, hogy a kormánynak és a lakosságnak is meg kell tennie a szükséges előkészületeket.