Célratartó golyót fejlesztenek az amerikai hadseregnek

Vágólapra másolva!
Saját röppályáját repülése közben módosítani képes, önmagát a célra állító lövedék kifejlesztésén munkálkodnak az Egyesült Államokban a hadsereg számára.
Vágólapra másolva!

A golyónak apró szárnyai vannak, ezek aktiválásával képes pályakorrekcióra a lövedék. Pontossága hosszabb távon jobb, mivel több ideje van igazítgatni röppályáján. A cél eltalálásához és kijelöléséhez lézeres megvilágítás kell, az alapján találja meg a golyó rendeltetése végállomását. A prototípus 10 centi hosszú lövedék, optikai érzékelő van az orrában, azzal képes felderíteni a lézerfonalat és a beérkező információk villámgyors feldolgozásával igazítja a célhoz röppályáját. A lövedék útiránya másodpercenként 30-szor javítható.

A golyó nem pörög, mint ahogy a hagyományos lövedékek röppályájuk stabilizálása és sebességük maximalizálása miatt. Ezek másodpercenként több mint 2000-szer megpördülnek tengelyük körül, emiatt túl bonyolult elektronikára lenne szükség öntájolóvá alakításukhoz - magyarázta Red Jones, a fejlesztés egyik kulcsembere. A probléma megoldása végett az öntájoló golyó csak néhányszor perdül meg másodpercenként szárnyainak köszönhetően. A fejlesztők változtattak súlyponton is, a normál golyókénál előbbre helyezték.

A próbasikerek ellenére az új lövedék még elég lassú: amerikai kereskedelmi forgalomban is kapható lőportöltéssel a hangnál alig kétszer gyorsabb, ami alatta van a hagyományos golyók sebességének. A fejlesztők remélik, hogy különlegesebb puskaporral gyorsíthatnak a lövedék tempóján.