Vágólapra másolva!
A szerdán bejelentett szuperföld az eddigi legjobb hely lehet a Földön kívüli élet keresésére, ráadásul közel van a Földhöz.
Vágólapra másolva!

Igen határozottan fogalmaznak a felfedezők a szerdán bejelentett szuperfölddel kapcsolatban. "Ez az eddigi legjobb jelölt az exobolygók között a víz stabil jelenlétére, és esetleg az élet előfordulására" - mondta Anglada-Escudé csillagász, a GJ 667Cc jelű égitestet felfedező nemzetközi kutatócsoport tagja a Space.com űrkutatási hírportálnak.

Steven Vogt csillagász szerint az exobolygók vizsgálatával foglalkozó kutatók fő célja, hogy a megfelelő csillagtávolságban keringő, megfelelő tömegű és összetételű bolygóra akadjanak - ez az égitest pedig több szempontból is ideálisnak tűnik, mert éppen a lakhatósági zónában van.

A GJ 667Cc ráadásul közel van a Földhöz, legalábbis csillagászati értelemben. Távolsága 22 fényév, ennél csak körülbelül 100 csillag van közelebb hozzánk.

Forrás: Carnagie Institute for Science
A rendszer fantáziarajza (Carnagia Institute for Science)

Forrás: Carnagie Institution for Science


A rendszerben eddig biztosan azonosított két exobolygó (b, c) helyzete. A kék gyűrű a lakhatósági zónát jelöli jelentősebb üvegházhatás nélkül (Carnagie Institution of Science)

Korábbi információk

Az égitest a Földnél nagyobb méretű és tömegű, mégis a miénkhez hasonló bolygó lehet. Csillaga körül az úgynevezett lakhatósági zónában kering, ahol a folyékony víz stabilan előfordulhat rajta.

A GJ 667Cc jelű bolygó 28 naponként kerüli meg csillagát, tömege pedig közel 4,5-szerese a Földének. A tőlünk 22 fényévre lévő GJ 667C jelű csillag körül kering, amely a Napnál kisebb és halványabb, M színképtípusú égitest, és egy három csillagból álló rendszer egyik tagja. Ezek a csillagok abban is különböznek a Naptól, hogy kevesebb nehéz elemet tartalmaznak, tehát kisebb arányban vannak jelen bennük a hidrogénnél nagyobb tömegű atomok, illetve elemek, mint a mi csillagunkban.

Az objektumot Guillem Anglada-Escudo és Paul Butler (Carnegie Institution for Science) és kollégáik azonosították. Korábban már felmerült egy szuperföld létezése a kérdéses csillag körül (amelyet átmenetileg GJ 667Cb jelzéssel láttak el), ennek igazolására végeztek újabb megfigyeléseket - azonban nem a korábban feltételezett bolygóra, hanem egy másik, a csillagtól távolabb keringő planétára akadtak.

A GJ 667Cc közel 0,9-szer akkora besugárzást kap, mint a Föld, ezért elképzelhető, hogy felszínén a földihez hasonló hőmérsékleti viszonyok uralkodnak.

A rendszerben egyébként egy óriásbolygó és még egy szuperföld is található, utóbbi 75 napos keringési idővel. A megfigyelés arra utal, hogy az élet kialakulási lehetősége szempontjából érdekes bolygókat a Napnál nehéz elemekben (csillagászati szakkifejezéssel fémekben) szegényebb csillagok körül is szép számmal várhatnak a szakemberek.

Korábban találtak már szuperföldet a lakhatósági zónában, és nemrég megtalálták az első Föld méretű bolygókat. A legközelebbi nagy felfedezés egy Föld méretű bolygó lehet a lakhatósági zónában.