Feljutottak a magyarok a Föld legmagasabb vulkánjára

Vágólapra másolva!
Hétfői hírek szerint a magyar Atacama-expedíció feljutott az Ojos del Saladóra, és mindenki jól van.
Vágólapra másolva!

Hétfőn reggel kaptuk a hírt: a Földgömb Atacama Klímamonitoring expedíció a terv szerint, szombaton feljutott a Föld legmagasabb vulkánjára, a 6893 méteres Ojos del Saladóra. Információink szerint a csapat minden tagja jól van. A csúcs után a világ legmagasabban fekvő tavához indultak, és hétfőn ereszkednek le térerő környékére. Magyar idő szerint hétfőn 22 óra körül várhatók újabb információk a csapatról, remélhetőleg képek kíséretében. A mostani híreket az expedícióhoz csatlakozó magyar hegymászók hozták, akik már lejutottak a hegyről.

Korábbi információk

Bár Chilében most nyár van, a világ legmagasabb vulkánját az itthoninál is nagyobb hidegben mászhatja meg szombaton három magyar kutató. Az eddigi napok eseményeiről látványos képeket közöltek az expedíció honlapján.

Február 4-e lesz a magyar expedíció csúcsmenetének napja a Föld legmagasabb tűzhányójára, a Chile és Argentína határán fekvő Ojos del Saladóra. Nagy Balázs, Mari László és Heiling Zsolt a tervek szerint még éjszaka vág neki a 6893 méteres vulkánóriásnak az 5800 méter magasan fekvő Tejos-táborból.

Forrás: Magyar Atacama Expedíció
Balról jobbra: Heiling Zsolt, Mari László, Nagy Balázs. Háttérben az Ojos del Salado

"Körülbelül két órát sötétben és rendkívüli hidegben gyalogolva kapaszkodunk az Ojos del Salado északi törmeléklejtőjén. 6750 méteren elérjük a legmagasabban fekvő kráter peremét. Itt a fagyos, sziklatörmelékes, széles párkányon helyet keresünk műszereinknek. Beillesztjük őket felszín alatti mérőhelyükre, majd a hegytetőig hátralévő meredek lejtőre indulunk. A kráterperem legmagasabb, sziklafalakban végződő részére is felmászva az Ojos del Salado sziklacsúcsán léghőmérséklet- és páratartalommérő műszert rögzítünk. Estére visszatérünk a Tejos-táborba" - tudtuk meg az expedíció terveiről.

Forrás: Magyar Atacama Expedíció

Mint arról az expedíciót bemutató cikkünkben olvashattak, a vulkán kopár lejtői marsbéli tájra emlékeztetnek: száraz, hideg, szeles vidék ez, az orosz tundrához és az antarktiszi fagysivatagokhoz hasonló. A levegő hőmérséklete mínusz 10 fok alatt van, de az erős szél miatt ennél jóval alacsonyabb is lehet a hőérzet. A csapat pénteken akklimatizációs napot tart: a Tejos-táborból indulva 300-400 métert emelkednek az Ojos del Salado északi lejtőin. Egyrészt megközelítési útvonalat keresnek a Föld legmagasabban fekvő tavához, másrészt a csúcsra vezető út induló szakaszai mentén a köves-homokos terepen jégjelenlét után kutatnak.

Az expedíció hivatalos honlapján látványos felvételek kíséretében számolnak be az eddigi eseményekről. Néhány kép ízelítőül:

Forrás: Magyar Atacama Expedíció
Január 25.: végtelen autózás Santiago de Chiléből, Chile fővárosából észak a pánamerikai országúton, a 800 kilométerre fekvő Copiapóba. Chile körülbelül 4000 kilométer hosszú, 200 kilométer széles ország. Északi részén a világ legszárazabb sivataga, az Atacama-sivatag kíséri a Csendes-óceán partját

Forrás: Magyar Atacama Expedíció
A csapat Copiapóból felkapaszkodott az Andokba, ahol több napos akklimatizáció során jutottak egyre magasabbra. Útközben látták ezt a pumát

Forrás: Magyar Atacama Expedíció
Február 2-án a csapat felköltözött 5800 méterre. Több napi élelmet és vizet is felszállítottak, és műszereket helyeztek el a klímaváltozás hatásainak vizsgálatára. Ha az időjárás engedi, szombaton nekivágnak a csúcsnak