Öt kardszárnyú delfin a felperes egy bírósági ügyben

Vágólapra másolva!
Öt kardszárnyú delfin nevében indított pert egy radikális állatvédő szervezet az Egyesült Államokban. Az egyesület szerint az állatokat rabszolgaként tartják az orlandói és San Diego-i SeaWorld óceanáriumokban.
Vágólapra másolva!

Kardszárnyú delfinek nevében indított ügyről tartott meghallgatást hétfőn egy San Diegó-i bíróság, amelytől a felpereseket képviselő állatvédők az emberekével megegyező alkotmányos védelmet kérnek ügyfeleik számára.

A PETA állatvédő szervezet (People for Ethical Treatment of Animals, azaz emberek az etikus állattartásért) tavaly októberben perelte be a SeaWorld vízi élményparkot kardszárnyú delfinek rabszolgaként tartásának vádjával. Keresetében a szervezet az amerikai alkotmánynak a rabszolgaság eltörléséről szóló, 13. módosítására hivatkozott.

A PETA jogásza - aki a felpereseket, a SeaWorld öt kardszárnyú delfinjét képviselte - amellett érvelt a meghallgatás során, hogy az "élő, lélegző, érző lények rendelkeznek jogokkal, és nem taszíthatók rabszolgaságba csak azért, mert nem embernek születtek". Azt is hangsúlyozta, hogy egy ügyfelei számára kedvező döntés jelentős következményekkel járna: a drogkereső kutyák alkalmazásától kezdve, a szórakoztatóipar által használt állatok helyzetén át, az állatkertek és akváriumok működéséig számos területet érintene.

Az egyórás meghallgatást követően a bíró kétségeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy állatok jogosultak-e felperesként részt venni egy bírósági eljárásban. Döntést egy későbbi időpontban hirdet majd az ügyben.

Ez az első eset, hogy egy amerikai bíróság előtt az állatok jogainak alkotmányos védelmével érveltek.

Habár valószínűtlen, hogy a bíróság a cetek szabadon bocsátására kötelezi majd a delfináriumot, az állatvédők üdvözölték, hogy a testület egyáltalán befogadta és meghallgatta az ügyet, "történelmi napnak" nevezve annak időpontját.

A SeaWorld ügyvédei szerint az ügy időpocsékolás. Sem a kardszárnyú delfinek, sem más állatok nem élvezhetik a "Mi, az Egyesült Államok népe" felütéssel kezdődő alkotmány védelmét - mondta a San Diegó-i bíróság előtt a cég jogásza a kereset elutasítására kérve a testületet.

Az alperes kardszárnyú delfinek egyike korábban már szereplője volt egy jelentős sajtófigyelmet keltő ügynek: a Tilikum nevű cet 2010 februárjában hajánál fogva vízbe rántotta és megölte gondozóját. Az állat ellen abban az ügyben nem indult büntetőeljárás.