Várhatóan augusztusban kerül sor az osztrák Felix Baumgartner rekordokat megdöntő ugrására, aki 36 500 méteres magasságból fog kiugrani egy hőlégballon kabinjából.

Felix Baumgartner és a Red Bull csapata 2005-ben kezdték tervezni a sztratoszféraugrást, mellyel egy ötvenéves magasságrekordot döntenének meg. Joseph Kittinger 1960-ban 31 3000 méter magasból, a sztratoszférából ugrott ki egy hőlégballonból, és bár voltak vállalkozók, új rekordot a mai napig nem sikerült felállítani.

Forrás: Luke Aikins/Red Bull Content Pool
Baumgartner egy tesztugrás során

Baumgartner 36 500 méteres magasságból, egy speciális nyomás- és hőálló szkafanderben fog kiugrani egy héliumballonra szerelt kapszulából. Az utóbbi hónapokban a kapszulát több tesztnek is alávetették a texasi Brooks városban lévő katonai bázison, és emberi szállításra alkalmasnak minősítették.

Forrás: Christian Pondella/Red Bull Content Pool
Ebben a kapszulában fog utazni a pilóta

Sikeres ugrás esetén az osztrák pilóta nemcsak a magasságrekordot dönti meg, hanem ő lesz az első, aki szabadesésben átlépi a hangsebességet. Ezen kívül ez lesz a leghosszabb szabadesés (becsülten 5 perc 35 másodpercig fog tartani), és a legmagasabb emberes ballonos repülés.

Forrás: Jay Nemeth/Red Bull Content Pool
Baumgartner a kapszulában az egyik próba alatt

Az ugrás célja nem csupán a rekordok megdöntése, hanem nagyon nagy tudományos jelentősége is van. A tapasztalatokat a későbbiekben az űrkutatásban hasznosíthatják, a tudományos és a kereskedelmi űrutazásban egyaránt. Az eredmények új generációs űrruhák és ejtőernyők fejlesztéséhez járulhatnak hozzá, és fontos információk nyerhetők az emberi szervezetről, hogy miként reagál a hangsebesség átlépésére.

Forrás: Garth Milan/Red Bull Content Pool
Tesztelés a szélcsatornában

Baumgartner ugrását több kamera is rögzíteni fogja a földfelszínről és a pilóta saját szemszögéből is. Az eseményt a Red Bull Stratos oldalán élőben közvetíteni fogják.

Forrás: Jörg Mitter/Red Bull Content Pool
Roswell, az ugrás tervezett helyszíne

A program újdonságai Facebookon és Twitteren is követhetők.