Kitűnő felvétel készült a legráncosabb égitestről

enceladus
Vágólapra másolva!
Talán az eddigi legszebb és egyben legfurcsább képet közölte a NASA a Szaturnusz Enceladus nevű holdjáról. A fotón az égitest árnyékos oldala arany színben dereng, a sajátos fényviszonyok révén.
Vágólapra másolva!

Látványos képet állítottak elő a Szaturnusz körül keringő Cassini-űrszonda felvételéből, amely az Enceladus holdat ábrázolja. A fotón jobbra a hold keskeny sarlója látszik, amelyet a Nap világított meg, miközben az űrszonda "hátsó helyzetből" az égitest árnyékos oldalát fotózta. Az Enceladus sötét oldala mégsem fekete, hanem halványan dereng, és a megvilágított keskeny sarlóhoz képest aranysárga árnyalatú.

Forrás: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA, Gordan Ugarkovic
Ritka felvétel: a hamuszürke fény miatt aranysárga árnyalatban dereng az Enceladus éjszakai oldala. A kép nagyméretű változatának letöltése (Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA, Gordan Ugarkovic)

Az érdekes látványt az úgynevezett hamuszürke fény okozza, amit a Hold esetében jól ismerünk. Ez a Hold éjszakai oldalán okoz halvány derengést, mivel a Föld felhőiről oda szóródik a napfény. Esetünkben a napfény a Szaturnusz sárgás árnyalatú felhőiről verődött az Enceladusra, majd onnan a kamera irányába.

A felszínen a kráterek mellett sok repedés árulkodik az égitest aktív múltjáról, a kép tetején pedig, a korong peremén néhány kisebb egyenetlenség is megfigyelhető. Lent balra a gejzír jellegű anyagsugarak kitöréseinek felhője látszik a képen, amelyeket felszín alatti folyékony vízből álló óceán táplálhat.

Kisfilm az Enceladusról