Kozmikus takarítógépet terveznek az űrszemét begyűjtésére

2012.02.17. 9:07

Az űrszemetet összegyűjtő műhold a feleslegessé vált veszélyes űrhulladékot a Föld légkörébé juttatná, ahol végleg megsemmisülne.

A Swiss Space Center (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) munkatársai által tervezett műholdas rendszer félautomata üzemmódban közelítené meg az űrszemetet a Föld körüli pályán, majd rovarok csápjaihoz hasonló "végtagokkal" ragadná meg a céltárgyat. A befogás után a két összekapcsolódott objektum feltehetőleg forogni, bukdácsolni kezdene, ezt a mozgást apró hajtóműveivel stabilizálná az űreszköz.

Forrás: EPFL
Fantáziarajz a CleanSpaceOne-ról működés közben (EPFL)

A műhold ezt követően kevés hajtóanyagot igénylő ionhajtómű segítségével módosítaná az útvonalát, és végül a Föld légkörében szállítmányával együtt elégne. A CleanSpaceOne nevű űreszköz előállítási költsége körülbelül 11 millió dollár, és először 2015-2016 környékén startolhat. Első két célpontja a Masat-1-hez hasonló két svájci műhold lenne. A svájciak példát kívánnak mutatni arra, hogy aki műholdat indít, az távolítsa is el azt az űrből, hogy ha az objektum nem alacsony pályán mozog, ahonnan magától is kihullana.

 

 

Film az űrszemét tervezett begyújtéséről (EPFL)

 

Az űrszemét nagy mennyisége miatt szerény segítség lenne egy ilyen berendezés a Föld körüli térség biztonságossá tételére. A NASA jelenleg 16 ezer olyan űrszemétdarabot tart nyilván, amelyek 10 centiméternél nagyobbak - a valódi szám ennél lényegesen több lehet. Az 1 és 10 centiméter közötti töredékekből minegy félmillió lehet a Föld körül. Az űrszemetet befogó műholdak fontos lépést jelentenek a veszély csökkentésére, azonban a megoldás hosszú távon a műholdakba beépített rendszer lehet, amely működési időszakuk végén automatikusan a légkörbe juttatja őket, ahol elégnek.