Zsiráfborjú született a budapesti állatkertben

2012.02.20. 11:45

Vasárnap reggelre egy életerős zsiráfborjú látott napvilágot a Fővárosi Állat- és Növénykertben, így a park zsiráfcsapatának egyedszáma ötről hatra nőtt. A 170 centiméter magas újszülött hím, és nevet még nem kapott.

A zsiráfborjú vasárnap reggel, nem sokkal 7 óra után jött a világra, ám az első napon a gondozókon kívül még nem sokan láthatták. Ilyenkor ugyanis az újszülöttnek és az anyaállatnak is teljes nyugalomra van szüksége. Délelőtt tízre a jövevény már nemcsak lábra állt, hanem szopott is, így hamar kiderült, hogy nem lesz szükség semmiféle mesterséges beavatkozásra. Az állatkerti szakemberek egyébként erre is számítottak, hiszen Santana, a 16 éves anyaállat az utódgondozás terén már meglehetősen tapasztaltnak számít. A megfigyelések alapján a kicsi nagy valószínűséggel hím, magassága pedig éppen 170 centiméter.

Az újszülött és az anyaállat jelenleg a zsiráfok elhelyezésére szolgáló belső tér kifejezetten ilyen esetekre kialakított, elkülönített istállórészében tartózkodik, a többi zsiráftól elválasztva. Az elkülönítőre néző betekintő ablakon át a közönség már mától láthatja az újszülöttet.

Santana, az anyaállat a csehországi Liberecből került Budapestre, és a mostani kicsivel együtt az évek során összesen négy utódot hozott a világra. Az elsőt - a 2001-es születésű Samburut - mesterségesen kellett felnevelni, a többieket azonban Santana már teljesen önállóan gondozta. A Jonas nevű apaállat jelenleg tíz esztendős, és nyolc évvel ezelőtt egy dániai állatkertből érkezett a magyar fővárosba.

Forrás: Facebook/Fővárosi Állat- és Növénykert

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1868 óta élnek zsiráfok. Az első állatot még Ferenc József ajándékozta - Erzsébet királyné közbenjárására. Az azóta eltelt idők során - a mostani kicsit is beleszámítva - összesen 26 zsiráfborjú látott napvilágot Budapesten. A legelső még 1868-ban (mert az első állat vemhesen érkezett Bécsből), a legutóbbi pedig 2010. március 3-án.

Az újszülött, valamint a szülők, Santana és Jonas mellett a budapesti zsiráfcsapat további három állatból áll: Ingrid és Sandra mindketten fiatal nőstények, és a Prágai Állatkertből érkeztek 2008-ban. A kétéves Said nevű hím pedig Santana és Jonas előző utódja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK