Nincs szeme a világ legmélyebben élő szárazföldi állatának

Vágólapra másolva!
Közel kétezer méterrel a földfelszín alatt, a világ legmélyebb ismert barlangjának örök sötétjében bukkantak rá az ősi rovarra.
Vágólapra másolva!

A rovart a CaveX elnevezésű spanyol-portugál-orosz barlangkutató csoport fedezte fel 2010 nyarán. Az expedíció a Föld legmélyebb ismert barlangjában, a 2190 méter mélyre nyúló abháziai Krubera- (vagy Voronja-) barlangban végzett kutatások során bukkant az állatra. A Plutomurus ortobalaganensis nevű, 4 milliméteres, szárny és szem nélküli ugróvillás 1980 méter mélyből került elő. Egyike a barlangban felfedezett négy ugróvillásnak, amelyek gombákkal és bomló szerves anyagokkal táplálkoznak teljes sötétségben.

"A CaveX csapat több mint 10 éve kutatja a barlangot. A munka kemény és veszélyes a Nyugat-Kaukázus mélyén" - mondta Sofia Reboleira, a portugáliai Aveirói Egyetem barlangi biológusa. A barlangban mindössze 0,5-5 Celsius-fokos a hőmérséklet.

Egészen mostanáig a legmélyebben élő szárazföldi állatnak egy skorpió és egy ezüstös pikkelyke nevű rovar számított. Ezeket nagyjából 920 méter mélyen fedezték fel egy mexikói barlangban. A sajtcsalival befogott P. ortobalaganensis több mint 1000 méterrel tolja ki ezt a rekordot.

Denis Provalov
A Krubera-barlang mélyén

"A P. ortobalaganensisnek nincs szeme, de hosszú a csápja" - magyarázta Enrique Baquero, a Navarrai Egyetem taxonómusa. Ezek a tulajdonságok jellemzőek a troglobiontákra, azaz a barlanglakó állatokra. Furcsa módon azonban az állat nem teljesen színtelen, mint a troglobionták többsége: szürkés testét sötét foltok borítják.

Az ilyen élőlények felfedezése egy olyan világban, ahová sosem hatol fény és nagyon kevés a táplálék, megváltoztatja a nézeteket a Föld mélyének élővilágáról. "Úgy tűnik, gazdagabb, mint korábban gondoltuk" - mondta Reboleira. A kutatók felfedezésüket a Terrestrial Arthropod Reviews szakfolyóirat legújabb számában tették közzé.