Soha nem látott húzás egy kutyafélétől

eszköz használó kutya, dingó
Vágólapra másolva!
Először sikerült videóra felvenni, hogy egy kutyaféle spontán eszközt használ célja eléréséhez.
Vágólapra másolva!

Eleinte csak a névtáblák tűntek el éjszakánként az egyik kennel bejáratáról az ausztrál Dingo Discovery and Research Centerben. Hiába pótolták a 170 centiméter magasan lévő táblákat, előbb-utóbb mindig nyomuk veszett. Végül kiderült, hogy a tettes a kennelben lakó Sterling nevű dingó volt.

A kutatóknak először komoly fejtörést okozott, hogyan érhette fel a dingó a magasban lévő táblákat. Hiába próbálták élelemmel rávenni, hogy mutassa meg, hogy csinálta, az emberek jelenlétében látszólag nem érdekelte se az élelem, se a névtábla. Ekkor döntött úgy Bradley Philip Smith, a kutatóközpont munkatársa, hogy rejtett kamerát helyez a kennel bejárata elé.

Így bukott le a dingó

A felvételen látható, hogy Sterling először ugrálva próbálta elérni a csalit, eredménytelenül. Ezután odasétált a kifutóban lévő asztalhoz, megfogta, és odahúzta a kerítéshez. Bár az asztal még így is kicsit messze volt az élelemtől, második próbálkozásra az asztal tetejéről sikerült elérnie az élelmet.

A dingót sosem biztatták hasonló viselkedésre, a kutatók szerint teljesen spontán cselekvésről van szó. Sőt a Behavioural Processes című folyóiratban megjelent cikkében Smith azt írja, hogy ez az első dokumentált eset, amikor egy kutyafélénél eszközhasználatot figyeltek meg.

A dingó (Canis lupus dingo) eredete arra az időszakra vezethető vissza, amikor a kutya még nem teljesen háziasodott. Becslések szerint 3-4 ezer évvel ezelőtt érkeztek Ausztráliába az emberekkel, és elvadulásuk a táplálékbőségnek, valamint a ragadozókban szegény környezetnek köszönhető. Közepes kutya méretűek (45-55 centiméteres marmagassággal), bundájuk általában vörös színű.

Ajánlat: