Tovább növekedett a napfoltszörnyeteg

napkitörés, x5, március 7
Vágólapra másolva!
A szerdai napkitörést produkáló napfoltcsoport már a Föld méretének hétszerese, és teljesen szembefordult bolygónkkal. További nagy napkitörések várhatók.
Vágólapra másolva!

Péntek, hazai időben 12.20

A Spaceweather.com riasztása szerint a K-index (lásd az előző bejegyzés ábráján) elérte a 7-es fokozatot. Ez azt jelenti, hogy erős geomágneses vihar van kialakulóban. Sarkifény-riasztás nem csak a magasabb földrajzi szélességeken várható. Ha Magyarországig lehúzódna a jelenség, az időjárás miatt nagyobb esélyünk lenne megpillantani, mint március 8-án.

Péntek, hazai időben 6.30

A hatalmas szerdai napkitörés anyagfelhője egyelőre nem okozott olyan erős geomágneses viharokat, mint várták. Pénteken azonban ez még változhat.

Forrás: NOAA
A geomágneses aktivitást jellemző K-index alakulása az elmúlt napokban, 3 órás intervallumokban átlagolva. A március 7-én és 8-án jelentkezett maximumok két nagyobb koronakitörés felhőjéhez kapcsolódnak, amelyek bolygónk mágneses terét eltalálták. A K-index aktuális értéke itt tekinthető meg (NOAA)

Magasabb földrajzi szélességeken így is gyönyörű sarki fényeket fotóztak (lásd a Spaceweather.com nyitólapján).

Az AR1429 jelű napfoltcsoport tovább növekedett, mérete már a Föld átmérőjének körülbelül hétszerese (lásd például ezeken a képeken).

Forrás: NASA, SOHO
A jelenleg is aktív, nagyméretű foltcsoport a kép felső részén látható. A felvétel 2012. március 9-én mutatja csillagunkat, alul a Föld és a Jupiter mérete látható összehasonlításként (NASA, SOHO)

Előrejelzések szerint 40% annak az esélye, hogy pénteken újabb nagy (X-osztályú) napkitörés lesz a napfoltcsoport felett. Mivel mostanra szembefordult a Földdel, a kitörésből származó napanyag biztosan érinti bolygónkat.

A következő napokban is beszámolunk az űr-időjárási fejleményekről, a sarki fény hazai esélyeiről.

Csütörtök, hazai időben 12.45

Csütörtökön délben, haza idő szerint 12 óra körül találta el bolygónk mágneses védőpajzsát a szerdai hatalmas napkitörést követő koronakitörés anyaga. Egyelőre nem tudni, hogy milyen geomágneses aktivitást és változásokat okoz a jelenség, de ez a következő órákban fokozatosan kiderül.

Korábbi információk:

Az AR1429 jelű napfoltcsoporthoz kapcsolódó eddigi legintenzívebb esemény egy úgynevezett X5-ös kategóriájú koronakitörés volt március 7-én szerdán, magyar idő szerint 1.28-kor. A koronakitörés részecskefelhője a Föld felé indult, és a számítások alapján csütörtökön éri el bolygónkat.

Forrás: NASA
A koronakitörés a SOHO napszonda felvételein (NASA)

Forrás: NASA, GSFC
Előrejelzés a koronakitörés haladásáról a Naprendszerben (NASA, GSFC)

Már jelenleg (csütörtökön délelőtt) is erősebb a geomágneses tevékenység az átlagosnál, ugyanis a korábbi, hétfői kitörésből származó anyagfelhő már szerdán elérte a Földet. Észak-Amerikából már több helyről is látványos sarki fényeket figyeltek meg, azonban hazánkból eddig nem érkezett beszámoló sikeres észlelésről. A külföldi megfigyelőktől a Spaceweather.com honlapon tekinthetők meg fényképek.

Forrás: NOAA
A NOAA előrejelzése a csütörtök reggeli sarki fények helyzetéről (NOAA)

A szerdai kitörés anyagának megérkezése azonban jóval erőteljesebb hatású lehet. A napkitörésben felszabaduló elektromágneses energia, illetve a Földet elérő napanyag hatásai gondokat okozhatnak a távközlésben, a villamosenergia-ellátásban, és veszélyeztethetik a műholdakat is. Ugyanakkor alacsonyabb földrajzi szélességeken, így például Magyarországon is látható sarki fényeket gerjeszthetnek. Sajnos az időjárás nem lesz kedvező az észleléshez.