Megtalálták a macsóság génjét

Vágólapra másolva!
Ausztrál kutatók úgy vélik, rábukkantak arra a génre, amely miatt a férfiak stressz hatása alatt agresszívabban viselkednek, mint a nők.
Vágólapra másolva!

Ausztrál kutatók azokat a vegyületeket tanulmányozták, amelyeket a férfiak bocsátanak ki stressz hatására. Megvizsgálták, hogyan hatnak ezek az anyagok a férfiak viselkedésére, és azt tapasztalták, hogy e fehérjék felelősek a férfiak "macsós" reakciójáért stresszhelyzetben. A férfiak ilyenkor rendszerint a "harcolj vagy menekülj" stratégiát választják, ellentétben a nőkkel, akik inkább a feszültséget próbálják csillapítani ilyen helyzetekben.

A kutatók úgy vélik, hogy a macsós viselkedésért az Y-kromoszómán található SRY nevű gén, illetve az általa aktivált fehérjék a felelősek. Erről a génről korábban úgy gondolták, hogy csupán a hím jellegzetességek kialakulásáért felelős a méhben. Joohyung Lee és Vincent Harley, a melbourne-i Prince Henry's Institute kutatói azonban kimutatták, hogy a gén által aktivált fehérjék a felnőtt férfiak agyában és más szerveiben is jelen vannak.

A két kutató azt is kimutatta, hogy ezek a fehérjék a stresszhormonok szintjét és a vérnyomást is szabályozhatják. Ez okozza a stresszhatás alatt álló férfiaknál azt az érzést, hogy felgyorsul a pulzusuk és adrenalin száguld az ereikben - ami agresszív viselkedést vált ki.

A pszichológusok úgy gondolják, hogy nők esetében ezt a reakciót ellensúlyozza az ösztrogén és a "gyengédséghormon", az oxitocin felszabadulása.

A BioEssays folyóiratban most megjelent cikk szerzői szerint ez a génhatás magyarázhatja, miért fordulnak elő gyakrabban bizonyos kórképek - például a figyelemzavaros hiperaktivitás, az autizmus és a Parkinson-kór - a férfiaknál, mint a nőknél.