Három szép bolygó lesz látható kedd este

sarki fény
Vágólapra másolva!
Ma este lesznek a legközelebb egymáshoz a fényes Vénusz és Jupiter bolygók. A Földhöz most viszonylag közel járó Marsot is jól láthatjuk.
Vágólapra másolva!

Feltűnő párost alkot a Vénusz és a Jupiter naplemente után nyugat felé, kinyújtott kezünkön közel egy arasszal a láthatár felett. A páros fényesebb tagja a Vénusz, tőle kissé balra lefelé mutatkozik a Jupiter. A két bolygóval ellentétes irányban a Mars lesz látható, amely a Földhöz viszonylag közel jár. Feltűnő, sárgásvörös színe alapján könnyen megtalálható a Leo (Oroszlán) csillagképben.

A várható felhőzet itt látható. Aki a szép együttállás megfigyelését kedden elszalasztja, hasonlót láthat még a következő napokban is. Bár a Vénusz és a Jupiter lassan eltávolodnak, március folyamán még közel lesznek egymáshoz. Főleg március 25-én és 26-án lesz szép a látvány, amikor a keskeny holdsarló is az égnek ezen a részén mutatkozik.

Az elmúlt hétben a Nap rendkívül aktív volt. A látványos jelenségekért az AR1429 jelű, a Földnél többször nagyobb foltcsoport felelt, amelynél több napkitörés (napfler), illetve koronakitörés történt. Múlt hét csütörtökön és pénteken is eltalálta a Földet egy-egy ilyen kilökődött töltött részecskefelhő. Ezek geomágneses zavarokat okoztak, illetve magas szélességről sarki fényekkel is jártak, de utóbbiak hazánkból nem látszottak. Utoljára március 9-én, pénteken történt koronakitörés, amely 11-én vasárnap, hazai időben 13 órakor érte el a Földet.

Forrás: MCSE, Jelenségnaptár
Az égbolt látványa március 13-án este, naplemente után egy órával (MCSE, Jelenségnaptár)

A koronakitörés, illetve annak Napból történő kirobbanása hullámokat, rezgést keltett a csillagon. Ezeknek a rádiótartományban észlelt hanghatása itt hallgatható meg, a felvételt Thomas Ashcraft új-mexikói amatőrcsillagász készítette. A koronakitörésnek a Föld mellett elhaladó része a Mars felé közeledő Mars Science Laboratory űrszondát is eltalálhatja, azonban a szakembernek nem számítanak problémákra.

Forrás: Ábrahám Tamás
A magasabban lévő halványabb pont a Jupiter, alatta a fényesebb Vénusz látható (Ábrahám Tamás felvétele)

A naptevékenység maximuma idén és jövőre várható. A Nap aktivitásának elemzése alapján a jelenlegi napfoltmaximum valamivel gyengébbnek ígérkezik, mint az egy ciklussal, közel 11 évvel ezelőtti. Ennek ellenére sokrétű hatással lehet a Földre, aminek fő oka abban keresendő, hogy a modern hírközlés és a GPS-alapú helyzetmeghatározás egyre több helyen játszik kulcsszerepet a hétköznapokban. Noha emberekre közvetlen hatással nincsenek a kitörések, az érzékenyebbé vált elektronikus rendszereknél okozhatnak kényelmetlenségeket.