Meteorit tört be egy norvég háztetőt

meteorit becsapódás, Oslo, Norvégia
Vágólapra másolva!
Két darabban ért felszínt az a meteorit, amely átszakított egy oslói háztetőt. Az eseményt nem látták, a tulajdonosok csak később vették észre a váratlan látogatót.
Vágólapra másolva!

A Thomassen családot szokatlan vendég várta otthonában március 11-én. A norvégiai Oslo Rodelokka városrészében lévő kertes házukba egy kozmikus eredetű test csapódott. A kőzettömb a tetőt átszakítva a padlón törött ketté.

Forrás: AFP/Scanpix Norway/Terje Bendiksby
Anne Margrethe Thomassen a meteorittal

Ez a 14. meteorit, amelyet Norvégiában találtak 1848 óta, az utolsóra 2006-ban akadtak Oslótól délre. Elképzelhető, hogy a kődarab a március 1-jén, az ország több pontjáról is megfigyelt látványos meteorjelenséghez kapcsolódik.

Forrás: AFP/Scanpix Norway/Terje Bendiksby
A kettétört meteorit, külső felületén a sötét, légköri izzástól megégett kéreggel

A meteorit részletes vizsgálata jelenleg is zajlik. Belső szerkezete arra utal, hogy korábban egy nagyobb test darabja volt, amely alkalmanként becsapódásos töredezésen ment keresztül, és fragmentumokká szakadt darabjai összekeveredtek.

Forrás: AFP/Scanpix Norway/Terje Bendiksby
Az átszakított háztető

Az ilyen meteoritbecsapódások viszonylag ritkák, de alkalmanként bekövetkeznek. Néhány hónapja a francia Draveil-ben, Párizstól 12 kilométerre egy házra zuhant, körülbelül 7 centiméteres meteoritról számoltunk be. 2010-ben pedig Szlovákia területére hullottak meteoritok egy fényes tűzgömb megfigyelése után, amelyet Magyarországról is többen láttak.