Amerikai kutatók egy felméréssel igazolták azt a régi feltételezést, hogy bizonyos testgyakorlatok és sportok űzése orgazmust vagy nemi izgalmat válthat ki nőkből akkor is, ha közben egyáltalán nem fantáziálnak a szexről.

Debby Herbenick, az Indianai Egyetem szexuális egészséget segítő központjának (Center for Sexual Health Promotion) társigazgatója elmondta, hogy bizonyos, hasizmokat megmozgató gyakorlatok nemi örömöt okozó voltáról már régóta keringenek hírek a médiában, de eddig ezt nem sikerült tudományos alapon igazolni.

A Sexual and Relationship Therapy című szakfolyóiratban most megjelent tanulmány szerint azonban valóban léteznek ilyen nemi örömöt, sőt akár orgazmust kiváltó gyakorlatok. Ezek közé tartoznak a hasizomgyakorlatok, a rúd- és a kötélmászás, a kerékpározás és a súlyemelés.

A kutatók online kerestek olyan nőket, akik testgyakorlás során átéltek már orgazmust vagy nemi örömöt. Öt hét alatt 370 olyan nő küldte vissza a kérdőívet, aki ilyen élményekről számolt be. 124 írta, hogy orgazmusa volt testedzés közben, és 246, hogy nemi örömöt érzett. A válaszoló nők kora 18-63 év között volt. Többségük kapcsolatban vagy házasságban élt, és 69 százalékuk mondta magát heteroszexuálisnak.

Orgazmust az esetek több mint 50 százalékában a hasizomgyakorlatok váltottak ki. Ez után következett a súlyemelés (26,5 százalék), a jóga (20 százalék), a kerékpározás (15,8 százalék), a futás (13,2 százalék) és a gyaloglás/túrázás (9,6 százalék).

"Lehetséges, hogy a testedzés - amelyről már köztudott, hogy jelentős pozitív hatással van az egészségre és a jó közérzetre - potenciálisan javítja a nők szexuális életét is" - mondta Herbenick.

A tanulmány nem határozta meg, mennyire gyakori a nőknél a testgyakorlás kiváltotta orgazmus vagy nemi öröm. A tanulmány szerzői azonban úgy vélik, hogy elég gyakori lehet, mivel alig öt hét alatt majdnem négyszáz olyan nőt sikerült találniuk, aki átélte már ezt az élményt.