Vágólapra másolva!
Elképesztően szívós kis dög a kullancs: túlélte a pásztázó elektronmikroszkóp vizsgálókamrájának vákuumát és a kemény elektronsugárzást.
Vágólapra másolva!

Egy japán kutató, Yasuhito Ishigaki megfigyelte, hogy egyes kullancsok életben maradnak a vákuumos szárítókamrában. A tapasztaltakból kiindulva a Kanazawa Orvosi Egyetem munkatársa elhatározta, kipróbálja, vajon ez a szívós kis élősködő kibírja-e a pásztázó elektronmikroszkópban (SEM) uralkodó vákuumot és az elektronsugarakkal való bombázást. A válasz igen, amint azt a mellékelt videó is bizonyítja.

A pásztázó elektronmikroszkóppal kitűnően megfigyelhetők a parányi dolgok nagyon apró részletei is. A vizsgálat közben azonban nagyon kegyetlen körülmények uralkodnak a készülékben. A képalkotáshoz elektronsugárral bombázzák a vizsgálati tárgyat, és a felületről visszaverődött sugarak hozzák létre a képet. A levegő megzavarná az elektronok útját, ezért a készülékben igen jelentős vákuumot kell létrehozni. Mindezek tetejében a mintát sokszor fémmel kell megfesteni vagy bevonni, hogy jobb legyen a mikroszkóp felbontása.

A körülmények tehát egyáltalán nem kedveznek az élet számára, és eddig biztosra vették, hogy élve nem kerül ki semmi a mikroszkóp vizsgálókamrájából. Tévedtek. Ishigaki 20 eleven kullancsot vizsgált meg elektronmikroszkóppal (a filmfelvételen látszik, ahogy az állat mozgatja a lábát), és valamennyi túlélte a vizsgálatot. A kutató a PLoS szabad hozzáférésű online folyóiratban számolt be eredményeiről.