James Cameron filmrendező függőleges torpedója magyar idő szerint hajnali 4-kor érte el a felszínt a Mariana-árok felett.

A Deepsea Challenge csapata egész hétvégén az alkalmas időpontra várt, hogy James Cameron hét év tervezés után végre elindulhasson a Mariana-árok fenekére. A filmrendező végül magyar idő szerint vasárnap este negyed 10-kor (helyi idő szerint március 26-án 5 óra 15-kor) kezdte meg az utazást a Föld felszínének legmélyebb pontjára.

Forrás: Mark Thiessen/National Geographic
Vízbe engedik a Deepsea Challengert, kabinjában James Cameronnal. Kattintson és nézzen további képeket az expedícióról!

Cameron 2 óra 36 perc alatt jutott le az árok Challenger Deep nevű vidékére, 10 898 méteres  mélységbe. A tervezettnél rövidebb időt, hat helyett mindössze három órát töltött a tenger fenekén, ahol tengerbiológiai, mikrobiológiai, asztrobiológiai, geológiai és geofizikai kutatásokhoz gyűjtött mintákat. A felfelé vezető út mindössze 70 percig tartott, és helyi idő szerint délben érte el a felszínt.

Forrás: Mark Thiessen/National Geographic
James Cameron a merülés után. Kattintson és nézzen további képeket az expedícióról!

Cameron tengeralattjáróját a Microsoft társalapítójának, Paul Allennek az egyik helikoptere pillantotta meg elsőként. Allen és Cameron régi jó barátok, s Allen a helyszínről, az Octopus nevű hajójáról követte az eseményeket, és tudósított is Twitteren. Arnold Schwarzenegger is Twitter-oldalán gratulált Cameronnak.

Nézze meg Paul Allen fényképét a felszínre bukkanó tengeralattjáróról!

Olvassa el az expedíciót bemutató korábbi összeállításunkat!

További részleteket később közölnek a merülésről.