Új adatok alapján a japán cunami után tengerbe került törmelék több mint száz magyarországnyi területen szóródott szét.

A japán kormány becslése szerint 5 millió tonna törmelék került a tengerbe a 2011 márciusában lecsapó cunami visszahúzódó hullámaival. Ennek körülbelül 70%-a a japán partok előtt elsüllyedt, de mintegy 1,5 millió tonna ma is a Csendes-óceánon úszik.

Az alábbi térkép egy olyan modellszámítás (Surface Currents from Diagnostic) eredményeként született, amellyel azt próbálták szimulálni, milyen irányban és mértékben terült szét a törmelék. Narancs és vörös színnel jelölték az óceán azon területeit, ahol nagy eséllyel előfordulnak úszó szemétdarabok (minél erősebb a szín, annál több lehet belőlük).

Forrás: NASA/Earth Observatory

A tengeráramlások adatain alapuló modell szerint a törmelékmező jelenleg egy 5000 kilométer hosszú és 2000 kilométer széles területet boríthat be (ez Magyarország területének több mint százszorosa). A törmelék kisebb része egy-két éven belül elérheti Észak-Amerikát. Japán halászhálókról már érkeztek beszámolók, az eddigi legnagyobb darab pedig az a japán szellemhajó lehet, amelyet a közelmúltban fedeztek fel Kanada partjainál. Az [origo] a kanadai parti őrségtől úgy értesült, hogy a hajó már az USA vizein sodródik.

A törmelék zöme azonban az óceán közepén marad, és az áramlások által körbezárt, több millió tonnányi műanyaghulladékból álló Nagy Csendes-óceáni Szemétszigethez csatlakozik, amelyről itt láthat közeli fotókat.

A kép a törmelékmező 2012. április 3-i állapotát mutatja, az animáció pedig a törmelék terjedését az elmúlt évben.