Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók felfedezték, hogy nemcsak a nőstény pandáknak, hanem a hímeknek is van ivarzási ciklusuk. Ez az ismeret nagyban elősegítheti a mesterséges megtermékenyítések sikerét.
Vágólapra másolva!

Az óriáspandák fogságban való szaporítása legendásan nehéz. Ennek egyik okára már korábban rájöttek: a nőstény panda évente összesen 1-3 napig tüzel, azaz csak ekkor fogamzóképes. A Biology of Reproduction folyóiratban most megjelent tanulmány kiderítette, hogy a hímek sem képesek egész évben a megtermékenyítésre. Nyáron és ősszel a pandahímeket egyáltalán nem érdekli a szex. Télen és kora tavasszal azonban elárasztják a nemi hormonok a testüket. Heréjük teljes üzemre kapcsol, hogy elegendő spermát termeljen a rövid szaporodási időszakra.

Sok emlősnek behatárolt a szaporodási időszaka, de az év nagy részében magánosan élő pandáké az egyik legrövidebb az összes közül. A pandák életük zömét a bambuszerdőkben vándorolva töltik, esznek és jelölgetik a területüket. A hím és a nőstény pandák csak február és május között keresik egymást, hogy szaporodjanak.

A hímek dolgát nemcsak a nőstények rendkívül rövid fogamzóképessége nehezíti. Sok kilométert kell kóborolniuk gyakran igen nehéz terepen, hogy megfelelő nőstényre akadjanak. Évmilliókig bevált ez a szaporodási stratégia, de az utóbbi időben a bambuszerdők emberi bolygatása, irtása miatt rendkívüli mértékben veszélyezteti a faj fennmaradását.

A cikk vezető szerzője, Copper Aitken-Palmer, a Smithsonian Természetvédelmi Biológiai Intézet főállatorvosa és munkatársai három évig tanulmányozták a hím pandák szaporodóképességének szezonális változásait. Megállapították, hogy a hímek tesztoszteronszintje három-öt hónappal a nőstények tüzelése előtt kezd növekedni. Ilyenkor az állatok heréje is jelentősen megnő, és a hímek felkészülnek a nőstényekkel való párzásra.

A kutatók úgy vélik, hogy ez az időzített spermatermelés meglehetősen energiahatékony, és biztosítja, hogy a hím minden ivarzó nőstényt képes legyen megtermékenyíteni, ahánnyal csak találkozik.

A megtermékenyített nőstény panda kétévente 1-2 bocsot hoz világra, így a vadon élő populáció megerősítése nehéz és lassú folyamat. Jelenleg kevesebb mint 1600 óriáspanda maradt fenn vadon Kína középső részének erdeiben.