Ilyenek az eddigi legjobb képek a Titanic roncsairól

Titanic, National Geographic, új felvételek a roncsról
Vágólapra másolva!
Megjelent a National Geographic magazin legújabb száma, amelyben soha nem látott képeket közöltek a Titanicról. Kiderült, pontosan hogyan süllyedt el a hajó száz évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

A National Geographic magazin legújabb száma az eddigi legteljesebb képsorozatot közli a száz éve, 1912. április 15-én elsüllyedt Titanicról. A minden korábbinál részletgazdagabb felvételek még 2010-ben, a Woods Hole Oceanográfiai Intézet expedícióján készültek, amikor három mélytengeri robotjárművel vizsgálták végig a tenger aljzatát és a roncsot. Az expedícióban számos szakértő mellett James Cameron is részt vett.

Forrás: 2012 RMS Titanic, Inc. Produced by AIVL, WHOI
A Titanic orr-része erősen meghajlott, amikor az aljzatba fúródott. A jéghegy ütötte sebet viszont nem lehetett feltárni, olyan mélyen rejtőzik az iszapban (forrás: 2012 RMS Titanic, Inc. Produced by AIVL, WHOI)

A hanglokátorok és a nagy felbontású optikai kamerák másodpercenként több száz képet rögzítettek. A magazin most közölt fotói voltaképp montázsok, amelyek mindegyike sok száz felvételből áll össze, minden eddiginél pontosabb képet rajzolva a Titanicról.

A képek alapján pontosan lehetett rekonstruálni a hajó elsüllyedését. A National Geographic magazinban közölt ábrasorozaton láthatjuk, hogy a hajó kettészakadása után az orr-rész gyorsan és egyenesen süllyedt lefelé, míg a tatrész lassabban, csigavonalban merült el. A két rész egymástól 600 méterre fekszik a tengerfenéken, 4000 méteres mélységben.

Forrás: 2012 RMS Titanic, Inc. Produced by AIVL, WHOI
A hajó tatja mintegy 600 méterre fekszik az orr-résztől (2012 RMS Titanic, Inc. Produced by AIVL, WHOI)

2012. április 14-én, száz évvel a katasztrófa után, az UNESCO a víz alatti kulturális örökség részévé nyilvánítja a hajóóriás maradványait.

Forrás: 2012 RMS Titanic, Inc. Produced by AIVL, WHOI
Két, 4 emelet magasságú motor rozsdásodó maradványai (2012 RMS Titanic, Inc. Produced by AIVL, WHOI)

További képek a National Geographic magazin honlapján