Új képet közöltek Cameron expedíciójáról

Vágólapra másolva!
Új hírek érkeztek a Mariana-árok térségéből: érdekes állatokat és geológiai formákat láttak a merülések során, a Rolex óra pedig 11 kilométeres vízoszloppal a számlapján is pontos maradt.
Vágólapra másolva!

Mint arról részletesen beszámoltunk, James Cameron filmrendező március 26-án egyedül jutott el a Föld felszínének legmélyebb pontjára. 2 óra 36 perc alatt jutott le a Mariana-árok Challenger Deep nevű vidékére, 10,9 kilométeres mélységbe. Három órát töltött a tenger fenekén, és 70 perc alatt, helyi idő szerint délben ért vissza a felszínre. Az árok aljzatán készült felvételeken egy kopár, sivataghoz hasonló táj látható. Cameron szerint olyan volt, mintha egy teljesen más világba érkezett volna.

Az expedícióban részt vevő National Geographic Society április 5-ei közleménye szerint április 1-jén egy újabb merülést hajtottak végre, de ezt csak 1100 méteres mélységbe, az Ulithi-atoll előtt. Erről látható egy új felvétel (balra), amelyet egy robottengeralattjáró készített Cameron speciális hajójáról, a Deepsea Challengerről, amikor az elérte az aljzatot.

A következő időszakban, az újabb merülések előtt további fejlesztéseket hajtanak végre a Deepsea Challengeren. A hajó eddig összesen 13 merülést hajtott végre, de ezekből 11-et még a felkészülési időszakban. Korábban azt tervezték, hogy az első merülés utáni hetekben többször visszatérnek a Mariana-árok aljára, de valószínű, hogy ez most műszaki hibák miatt nem lehetséges (annyit tudni, az első merülésnél probléma volt a hidraulikával).

Forrás: Mark Theissen/National Geographic
Az április 1-jei merülést a képen látható Ron Allum, a hajó fő tervezőmérnöke hajtotta végre (forrás: Mark Thiessen/National Geographic)

Doug Bartlett, az expedíció tudományos vezetője (Scripps Institution of Oceanography, San Diego) szerint azonban máris nagy mennyiségű tudományos anyag gyűlt össze a merülések során, ezek feldolgozása a következő hónapok feladata lesz. Bartlett szerint számos meglepetést láttak, például nagyra nőtt felemáslábú rákot (Amphipoda) 8 kilométeres mélységben (a pontos méretet nem adták meg, de ez esetben a nagy méret maximum néhány centimétert jelenthet).

Patricia Fryer, az expedíció geológusa különleges vulkáni formákat és üledékeket említett. Az üledékek jellemzői olyanok, mint amilyeneket az elméleti megfontolások alapján várnak a kutatók a mélytengeri árkokban, ahol a kőzetlemezek alábukása során földrengések és cunamik pattannak ki.

Az expedíció szponzora, a Rolex is jól vizsgázott: a cég egy speciális óráját a Deepsea Challenger manipulátorkarjára szerelték, és sértetlenül, a pontos időt mutatva tért vissza a Mariana-árok aljáról - akárcsak elődje 1960-ban.

A merülésekről 3D-s mozifilm készül, az expedíció részleteit pedig a National Geographic Channel és a magazin mutatja majd be.

Cameron és a National Geographic másik nagy dobása: az eddigi legjobb képek a Titanic roncsairól.