Ilyen egy világvége-luxusbunker

2012.04.12. 7:44

Elhagyott rakétasilókban épít többszintes luxusbunkereket egy amerikai vállalkozó Kansasben. A különböző katasztrófáktól félve az elmúlt években egyre több cég foglalkozik többek között földrengés- és atombiztos bunkerek építésével.

A hurrikánoktól kezdve a napkitöréseken át a nukleáris támadásokig állítólag mindentől védelmet nyújtanak azok a speciális bunkerek, amelyeket Larry Hall építtet üres föld alatti rakétaállásokban. A denveri üzletember által tervezett többszintes menedékhelyekben uszoda, könyvtár és moziterem is lesz. Hall 4 lakást már el is adott összesen körülbelül 7 millió dollárért, és további 3 silója vár értékesítésre.

Az üzletember egy Atlas F típusú rakéta kansasi tárolóhelyét alakította át. A silót közel 3 méter vastag betonfal védi, és 53 méterrel nyúlik a föld alá. Az amerikai hadsereg az 1960-as években 72 ilyen állomást épített, és ezek a mai napig a legerősebb emberi építményeknek számítanak. Hall a tizennégy szintes építményben 7 szintre különböző méretű lakóegységeket tervez, áruk egy- vagy kétmillió dollár.

Forrás: Survival Condo
A luxusbunker belső terve

A kisebb lakóegységek körülbelül 83 négyzetméteresek, és 3-5 személy számára alkalmasak. A lakásokban van konyha, fürdő, nappali és egy-két hálószoba. Teljesen gépesítettek és automatizáltak, kulcs helyett ujjlenyomat-azonosítóval lehet bejutni, és az ablakokat digitális kijelzők helyettesítik, amelyeken változtatható a kilátás. A nagyobb lakások hasonló berendezéssel rendelkeznek, de kétszer ekkorák. Minden megvásárolt lakóegységhez tartozik fejenként öt évre elegendő élelem is.

Forrás: Survival Condo
Ilyen lesz egy lakás

A szinteket egyelőre még csak vaslépcsők kötik össze a felszínnel, de a tervek szerint a lakásokhoz lift is tartozik majd. Az üzletember beltéri minigazdaságot is tervez, ahol halakat tenyésztenének és zöldségeket termesztenének. A terveken szerepel tovább egy uszoda, könyvtár és moziterem is, de ha túl sokáig tart a lezárás, akkor orvosi rendelőt és iskolát is ki tudnak alakítani. A vizet hatalmas tartályokban tárolják majd. Az esetleges illegális behatolókat pedig fejlett biztonsági rendszer tartja majd távol.

Hasonló menedékhelyek építésével foglalkozik a Vivos cég is. Az Indiana államban lévő, nyolcvan fő befogadására képes bunkerük már majdnem elkészült. Egy férőhely itt "csak" 50 ezer dollárba kerül, ám a rendelkezésre álló tér is sokkal szűkösebb, mint Kansasben. A jelenleg még épülő nebraskai menedékhely ennél lényegesen nagyobb lesz, ott akár 900 embert is el tudnak majd szállásolni. Ide egyelőre még 25 ezer dollárba kerül egy férőhely, és a tervek alapján valószínűleg itt sem lesz túl nagy az egy főre jutó terület.

Forrás: Vivos
A Vivos bunkere sokkal szűkösebb

Néhány személy, például egy család számára elegendő bunkereket több cég is gyárt. A kisebbeket akár egy meglévő ház alá is be lehet építeni, a nagyobbakhoz azonban már több tér kell. Az áruk általában pár százezer dollár körül mozog, és ehhez még hozzájön a szükséges gödör kiásása, a bunker telepítése is. Az ilyen menedékhelyeket gyártó Radius cég egyik munkatársa, Walton McCarthy szerint az eladott bunkereik többsége lakott területen kívül található. A tulajdonosok ugyanis szeretik titkolni a szomszédok elől a bunker létét, nehogy ők is bekéretőzzenek, ha eljön a világvége.

 

Kisfilm a Vivos indianai menedékhelyéről

KAPCSOLÓDÓ CIKK