Az elmúlt évek leglátványosabb robbanása történt a Napon

az elmúlt évek leglátványosabb napkitörése
Vágólapra másolva!
Rendkívül látványos robbanás történt hétfőn este a Nap felszínén. Bár a kilövellt részecskék nem a Föld felé haladnak, ha továbbra is aktív marad a napfoltcsoport, akkor a Föld felé is indíthat veszélyes anyagfelhőket.
Vágólapra másolva!

Április 16-án, hazai időben 19.45-kor hatalmas robbanás zajlott a Nap felszínén. Az eseményre a napkorongnak a Földről látható északkeleti peremén került sor. A robbanást nem csak műholdakkal és űrtávcsövekkel sikerült megfigyelni, de amatőr távcsövekkel is többen rögzítették. A Spaceweather.com űrkutatási hírportál az elmúlt évek egyik leglátványosabb kitörésének nevezte az eseményt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pVMbRF8p0THUXLip

Animáció a jelenségről a Solar Dynamics Observatory űrszonda megfigyelései alapján (NASA)

A jelenség egy M1.7 kategóriájú napfler (napkitörés) volt, és koronakitörés is kapcsolódott hozzá. Ennek során jelentős mennyiségű anyag hagyta el a Napot, azonban az anyagfelhő nem találja el a Földet. A következő napokban az aktív terület fokozatosan a Föld felé fordul.

A Nap jelenlegi ciklusának maximuma felé halad, a legnagyobb aktivitás a következő év során várható. Noha a mostani napfoltciklus a korábbiaknál gyengébbnek ígérkezik, a földi elektronikai rendszerek érzékenyebbé váltak - így összességében nagyobb figyelmet kell a naptevékenységre fordítani, mint az elmúlt években.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=MQrBlTnHAJ0cSPI9

A Solar Dynamics Observatory felvétele a napkitörésről (NASA)

A most kirobbant felhő valószínűleg eltalálja a STEREO-B jelű szondát, amely így közvetlen közelről is érzékelheti az anyagtömeget - igaz, a sok töltött részecske pontatlanná teheti a méréseit. Lehetséges, hogy a koronakitörés felhőjéből a Spitzer-űrtávcső is kap egy keveset, és akár a Mars felé haladó Curiosity rovert is megbombázhatják a töltött részecskék.