Így ülnek majd az új amerikai űrhajóban

Vágólapra másolva!
A Space X cég közölte az első képeket arról, hogyan helyezkednek el az űrhajósok az új Dragon űrhajóban.
Vágólapra másolva!

A Dragon űrhajó a legutóbbi tervek szerint május 19-én indul a Nemzetközi Űrállomáshoz. Ez a változata még nem szállít utasokat, de már összekapcsolódik az űrállomással.

Forrás: Space X

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, a Dragont a kaliforniai Space X cég fejlesztette a NASA-val együttműködve. A következő években ez az űrhajó szállíthatja az amerikai űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra (amíg el nem készül a NASA saját űrhajója, az Orion).

A Space X nemrég bemutatta azokat a felvételeket, amelyeken az űrhajósok elhelyezkedése látható a 10 köbméter térfogatú kabinban. A két sorban hét ülést tartalmazó kabint és berendezéseit a NASA űrhajósai először tesztelték, normális helyzetben és szimulált vészhelyzetekben is. Egy-egy ülésben egy maximum 113 kilós ember foglalhat helyet, aki nem magasabb 195 centiméternél.

Forrás: Space X

A kabin fejlesztése a tapasztalatok alapján folytatódik. A Space X egyik versenytársa ezen a téren a Boeing, amely egy szintén hétfős űrkabint fejleszt.

Forrás: Space X
Az egyelőre embereket nem szállító Dragon a tervek szerint májusban kapcsolódik a Nemzetközi Űrállomáshoz. A rajzon a Dragon jobbra fent látható