Minden ember zsidó és cigány is egy kicsit

Vágólapra másolva!
Egy jobbikos politikus génvizsgálattal akarta bizonygatni, hogy nincsenek zsidó és cigány felmenői. Lehetséges-e ez? Mit tud egy modern génvizsgálat, mi zárható ki és bizonyítható a segítségével, és milyen távol van egymástól két ember génállománya?
Vágólapra másolva!

"A genetikai vizsgálat során [letakart személynév] esetében nem találtunk roma és zsidó népcsoportra jellemző genetikai génváltozatot. A családfakutatás során a genetikai vizsgálat nem igazolta a roma és zsidó rokoni felmenőket, azok kizárhatóak." Ez olvasható az eredetileg a Kurucinfón megjelent, majd a sajtóban a napokban elterjedt genetikai leleten, amelyet a róla készült fotó alapján a Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. adott ki a Jobbik egyik képviselőjének.

A cég május 14-én honlapjának nyitó oldalán nyilatkozatot tett közzé, mely szerint "a NAGY GÉN Kft. elhatárolja magát a megkülönböztetés minden formájától, és nagyon sajnálja, hogy a tudományosan megalapozott génvizsgálatot egyes személyek tévesen, és rossz szándékkal használnak fel".

Nincsenek zsidó és cigány gének

Az [origo] megkérdezte a Nagy Gén Kft.-t arról, hogy pontosan mit vizsgáltak a Jobbik képviselője esetében, és hogy valóban tudományosan megalapozottnak tartják-e az eredményeket. A zsidó vagy cigány származást ugyanis genetikai vizsgálattal nem lehet kizárni. "Nincsenek zsidó és cigány gének, ezek is heterogén csoportok, ahol bizonyos allélek (génváltozatok - a szerk.) előfordulása nagy számú ugyan, de ez csak statisztikai, nem pedig igen-nem jelentőséggel bír" - mondta Falus András, a Semmelweis Egyetem Genetikai-, Sejt és Immunbiológiai Intézetének igazgatója az [origo]-nak. Vagyis egy adott népcsoportban - legyen az zsidó, cigány vagy más - nem minden ember hordozza az ott általában gyakoribb génváltozatokat. Ezért ezeknek a hiánya nem bizonyító erejű.

Dr. Nagy Zsolt, a cég ügyvezető igazgatója kérdésünkre küldött válaszlevelében mégis tudományosan megalapozottnak tartja az eredményt, és a megfogalmazásban látja a problémát. "Fontos hangsúlyoznunk, hogy szükség lett volna a genetikai szakértői konzultációra azért, hogy a szakértő érthetően elmagyarázza a vizsgálatkérőnek a lelet tartalmát, illetve hogy a genetikai vizsgálat önmagában nem ad teljes és precíz képet a családfáról, itt csupán a valószínűség mértékéről beszélhetünk. Sajnáljuk, hogy a leletben nem fogalmaztunk precízebben, hiszen azzal elkerülhettük volna, hogy az illető tévesen használja a genetikai szakértő leletét. Szóban forgó vizsgálat egyéb részleteiről információt a titoktartás miatt nem adhatunk ki."

A Critical Biomass blog biológus szerzője szerint van egy másik probléma is Nagyék vizsgálatával, ugyanis szerinte nem olyan géneket vizsgáltak, amelyek alkalmasak családfaelemzésre, és "a magyarországi roma és főleg zsidó populációkban levő allél-eloszlásukról kb. fogalmunk sincs". A szerző szerint a jobbikos delikvenst csúnyán átverték.

"Elsősorban és legfőképpen emberek vagyunk"

Kovács József orvos-bioetikus szerint nem a genetikai vizsgálat ténye az, amely problematikus, hanem az, ha egy genetikai vizsgálat tudománytalan (vagy tudománytalan módon értelmezik), s persze az is, ha rejtetten vagy kifejezetten rasszista szándékkal végzik.

Kovács elmondta: noha az egyes emberek genetikailag különböznek egymástól, s ez a különbség - statisztikailag - emberi csoportokra is jellemző lehet, a különbségek elenyészőek a hasonlóságokhoz képest, végtére is minden ember ugyanabba a fajba tartozik.

"Hogyan lehet kijelenteni valakiről, hogy egy etnikai csoport génjeivel nem rendelkezik, amikor az emberiség génállománya körülbelül 99,9%-ban közös, s az emberek közötti minden különbségért a génállományuk 1 ezrelékének az eltérése a felelős? Egy korrekt genetikai lelet a sajtóban megjelent állítólagos roma vagy zsidó génekre konkretizálva bármely embernél csak az lehet, hogy 'Önnek 99,9%-ban azonos génjei vannak a romákkal, a zsidókkal vagy bármely más emberi csoporttal, merthogy Ön is ember, s minden ember génállománya 99,9%-ban közös bármely más emberével. Vagyis mindannyian 99,9%-ban romák, zsidók, olaszok stb. is vagyunk. Ez ugyanazt jelenti, hogy mindannyian elsősorban és legfőképpen emberek vagyunk, s csak utána vagyunk romák, zsidók, olaszok" - mondta Kovács.

Világszerte sok a megalapozatlan állítás

A géndiagnosztika rohamosan fejlődő terület, és már ma is számos betegség (például az emlőrákok egy része, cisztás fibrózis, vérzékenység, egyes ritka betegségek) genetikai hajlamosító tényezőinek feltárására alkalmas. Világszerte komoly gondot okoz azonban, hogy olyan állításokat tesznek vizsgálatokat végző cégek, amelyeket nem támaszt alá tudományos ismeretanyag. Ami a Nagy Gén Kft.-t illeti: a Critical Biomass szerint ez az ügy "aligha tesz jót a cég renoméjának, és jó eséllyel akár etikai megrovással vagy a Fogyasztóvédelem részéről súlyos büntetéssel végződhet".

Az utóbbi időben valóban egyre több eredmény jelenik meg a populációs szintű genetikai vizsgálatokról, amelyek a személyre szabott orvoslás alapját képezhetik a jövőben. Ez például azt jelenti, hogy ha egy adott népességben egy genetikai jellemzőt sikerül kapcsolatba hozni egy adott betegségre való nagyobb hajlammal, akkor erre oda kell, oda lehet majd figyelni az egészségügyben.