Nehéz elhinni, hogy csak ennyi víz van a Földön

2012.05.18. 7:54

A meghökkentő számítógépes grafika segít megérteni, hogy valójában milyen kevés víz van a Földön, és ennek is csak a töredéke ivóvíz.

Így festene a Föld, ha óceánjaitól és tengereitől megfosztanák. Ilyen lehet majd bolygónk 4-5 milliárd év múlva, amikor a vörös óriássá felfúvódó Nap elpárologtatja a tengerek vizét és a légkört is elfújja.

A számítógépes grafika legérdekesebb része a kis kék gömb, amely a Földről képzeletben eltávolított összes vízmennyiséget tartalmazza. Az ábra jól szemlélteti, hogy a Földnek csak kis részét teszi ki a vízburok, noha a felszínének 71%-át beborítja.

Forrás: Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution, Howard Perlman, USGS
A Föld vízkészlete, ha azt egyetlen gömb alakjába gyűjtenénk össze. A kép nagyméretű változatának letöltése (Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution, Howard Perlman, USGS)

Az ábrázolt "vízgömb" sugara 700 kilométer, ami a Hold sugarának közel fele. Bár ez kevés a teljes Földhöz képest, közel akkora vízjégből álló égitestet tenne ki, mint amekkora például a Plútó Charon nevű holdja.

A második ábrán még egy, az előzőnél is kisebb kék gömb látható. Ez azt a mennyiséget jelzi, amely friss vízként elérhető és ivóvízként, öntözésre, vagy egyéb emberi tevékenységre használható.

Forrás: Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution, Howard Perlman, USGS
Forrás: Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution, Howard Perlman, USGS

A következő évek, évtizezedek egyik legfontosabb, egyre nehezebben elérhető természeti erőforrása az ivóvíz lesz. Ezek az ábrák arra hívják fel a figyelmet, milyen vékonyka és törékeny a Föld vízburka.