Látványos napfogyatkozás volt a Föld másik felén

nap, napfogyatkozás
Vágólapra másolva!
Kínától az Egyesült Államokig látszott a hétvégi gyűrűs napfogyatkozás. A jelenséget a világűrből is megfigyelték.
Vágólapra másolva!

Május 20-án látványos gyűrűs napfogyatkozást figyelhettek meg a Föld túloldaláról. A Hold pályájának földtávoli részén tartózkodott éppen, és valamivel kisebbnek látszott a Napnál, ezért nem tudta teljesen letakarni. Ennek megfelelően a maximális fázisban a Nap pereme látszik a képeken, a részleges fázisnál pedig egy kicsorbult napkorong figyelhető meg.

Forrás: JAXA, NASA, Hinode/XRT
A japán-amerikai Hinode napszonda felvétele a világűrből, a röntgentartományban. A kép nagyméretű változatának letöltése. Kattintson a további képekért! (JAXA, NASA, Hinode/XRT)

A Hinode napszonda fenti felvételén a napkorong nagyobb részét a Hold takarja ki, míg a korong peremén a Nap felső légkörének, a napkoronának a szálas szerkezete figyelhető meg. A korong látható részén (főleg alul) sötétebb koronalyukak is láthatóak, amelyekből nagy sebességű napszél áramlik kifelé.

A jelenség Magyarországról nem volt megfigyelhető, azonban Ázsia délkeleti részéről és Észak-Amerikából sokan követték a jelenséget. A fogyatkozás legnagyobb fázisakor egy közel 300 kilométer széles sávból figyelve (pont a Csendes-óceán területén) 4,5 percen át takarta le a Hold a napkorong 96%-át.

Forrás: Mike Theiss
Mike Theiss felvétele a részben elfogyott, kelő Napról Új Mexikóból (Mike Theiss,
www.YouTube.com/UltimateChase)

További fényképek a spaceweather.com honlapon láthatóak. Teljes napfogyatkozás legközelebb 2012. november 13-án látható Ausztrália és Új-Zéland területéről. Hazánkból részleges napfogyatkozás 2015. március 20-dikán figyelhető meg, teljes napfogyatkozás pedig csak 2081. szeptember 3-án lesz. Ekkor a totalitás viszonylag sokáig, 5 perc 33 másodpercen keresztül tart majd.

Forrás: Mike Theiss
Mike Theiss felvétele a fogyatkozás maximális fázisáról, Új Mexikóból (Mike Theiss,
www.YouTube.com/UltimateChase)