Megnézik, valóban létezik-e a jeti

2012.05.23. 16:47

Brit és svájci kutatók együttműködésével pont kerülhet a jeti létezéséről szóló vita végére. A kutatók genetikai elemzéssel döntenék el, valóban ismeretlen fajhoz tartoznak-e az állítólagos jetimaradványok.

Az Oxfordi Egyetem és a lausanne-i Állattani Múzeum munkatársai a legújabb genetikai módszereket bevetve kívánják elemezni azokat a szerves maradványokat (elsősorban szőrzetet), amelyekről a begyűjtőik azt állítják, hogy jetihez vagy más "elveszett" emberfajhoz tartoznak.

Az Oxford-Lausanne Collateral Hominid Project résztvevői arra kérnek minden kriptozoológia anyaggal rendelkező intézményt és magánszemélyt, hogy juttassanak el mintákat hozzájuk, amelyet azután alapos genetikai vizsgálatnak vetnek alá. (A kriptozoológia olyan állatok kutatásával foglalkozik, amelyek léte nem bizonyított.) Az eredményeket azután egy szakmailag lektorált tudományos folyóiratban publikálnák.

A jeti létezéséről Eric Shipton 1951-es Everest-expedíciója óta vitatkoznak a szakemberek és az amatőr zoológusok. Az expedíción hatalmas lábnyomokról készítettek fényképeket, amelyek alapján napvilágot látott az a feltételezés, hogy a Himalája a tudomány számára ismeretlen, nagytermetű élőlényeknek ad otthont. Azóta sokan számoltak be ilyen lények létezéséről a világ különböző tájain (jeti vagy migoi a Himalájában, bigfoot vagy sasquatch Amerikában, almaszti a Kaukázusban és orang pendek Szumátrán).

A program vezetője, Bryan Sykes (az oxfordi Wolfson College munkatársa) és Michel Sartori, a lausanne-i Állattani Múzeum igazgatója azt mondta: "A tudományos közösséget nem győzték meg ezek a beszámolók, az ellenőrizhető bizonyítékok hiánya és a szándékosan félrevezető állítások miatt. A szerves maradványok genetikai elemzésének jelenlegi fejlettsége azonban már lehetővé teszi az egyértelmű és elfogulatlan nemzetség- és fajmeghatározást." Így végre pont kerülhet a sok évtizedes vita végére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK