Ilyen a kilátás egy marsi hegyről

mars, Opportunity
Vágólapra másolva!
Sziklaperemen áll az Opportunity Mars-járó, ott várja a tavaszt és azt, hogy napelemtáblája a magasabbról sütő Nap fényében több áramot termeljen. Eközben látványos délutáni képet rögzített az Endeavour-kráter pereméről.
Vágólapra másolva!

Az Opportunity Mars-járó nemrég a 22 kilométer átmérőjű Endeavour-kráter peremére érkezett. A magas sziklafal tetejéről tárult elé az alábbi látvány 2012. március 9-én, a helyi este folyamán, a képet a napokban közölte a NASA. A rover éppen a marsi tél napfényben szegény időszakát vészeli át, miközben napelemtáblái csak kevés áramot tudnak termelni a gyenge besugárzás miatt.

Forrás: NASA, JPL-Caltech, Cornell, ASU
Az Opportunity rover felvétele az Endeavour-kráterről. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, JPL-Caltech, Cornell, ASU)

A kép előterében magának a szondának az árnyéka látszik a Cape York nevű sziklaszirten. Távolabb a kráter aljzatán sok homokdűne húzódik, még messzebb pedig a kráter túlsó pereme ismerhető fel. A felvétel színei nem teljesen tükrözik a valóságot, és valamivel kékebb árnyalatúak, mint azt a Marson állva látnánk.

Áttekintés az Opportunity rover munkájáról (NASA)