Kedd reggel ment el a Föld mellett a 6. legközelebbi égitest

kisbolygó
Vágólapra másolva!
Mindössze egy földátmérőnyire haladt el a Föld mellett egy kisebb teherautó méretű égitest kedden reggel. Ez volt a 6. legközelebbi földsúroló égitest, de veszélyt nem jelentett.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délelőtt, magyar idő szerint 9 óra 7 perckor haladt el a Föld mellett a 2012 KT42 jelű kisbolygó. A 3-10 méter átmérőjű égitest 14 ezer kilométerre közelítette meg a Földet. Ez viszonylag kis távolságnak számít, bőven az úgynevezett geostacionárius műholdak pályáján (36 ezer kilométer) belül van. Az objektum egyébként a hatodik azon a listán, amelyen a Föld mellett legkisebb távolságra elhaladt égitesteket rangsorolják.

Forrás: Catalina Sky Survey/Mt. Lemmon Observatory
A kisbolygó felfedező képsora (Catalina Sky Survey/Mt. Lemmon Observatory)

Viszonylag kis mérete miatt az égitest még magasan a légkörben felrobbant volna, ha eltalálja a Földet. A számítások alapján a Föld nappali oldala felett haladt el, elméletileg egyes helyekről látszólag a Nap előtt elvonulva. Eddig még nem érkezett beszámoló sikeres észlelésről.

* * * * * *

Már lehet jelentkezni a nyári kecskeméti Űrtáborba!

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) által szervezett 2012-es Űrtábor július 1-7. között kerül lebonyolításra Kecskeméten. A szervezők várják a 13-20 éves fiatalok jelentkezését a rendezvényre. A MANT 1994 óta rendezi meg az űrtábort az űrkutatás iránt érdeklődő fiataloknak. Az egyhetes program során a résztvevők találkozhatnak magyar űrkutatókkal, bővíthetik az űrtevékenységgel kapcsolatos ismereteiket, és különleges programokon vehetnek részt. A rendezvényről további információ az urvilag.hu honlapon olovasható.