Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült szintetizálnia és lefényképeznie a legkisebb ötgyűrűs vegyületet, az olimpicént. Százezerszer vékonyabb az emberi hajszálnál.
Vágólapra másolva!

Az olimpicén az elképzelhető legkisebb ötgyűrűs molekula. Az olimpiai ötkarikát formázó vegyület 100 000-szer vékonyabb, mint az emberi hajszál. A molekulát a Royal Society of Chemistry (RSC), a Warwicki Egyetem és a zürichi IBM Kutatóintézet munkatársainak sikerült szintetizálniuk és a legmodernebb eljárással lefényképezniük.

David Fox és Anish Mistry, a Warwicki Egyetem két kémikusa egy korszerű szerves kémiai eljárást, az úgynevezett modern molekulatervező eszköztárat használta az olimpicén felépítéséhez. A vegyület rokonságban áll a grafénnak is nevezett egyrétegű grafittal, és számos érdekes elektromos és optikai tulajdonsága van. Ezeknek a molekuláknak a felhasználásában nagy lehetőség rejlik, mondta dr. Fox. Ezek lehetnek az újgenerációs napelemek és csúcstechnológiás világítóforrások, például LED-ek fő alkotórészei a jövőben.

IBM Research - Zurich, University of Warwick, Royal Society of Chemistry
IBM Research - Zurich, University of Warwick, Royal Society of Chemistry

Az olimpicén mesterségesen színezett képe

Az olimpicén nagy felbontású lefényképezését a zürichi IBM Kutatóintézet fizikusai tették lehetővé. A képalkotáshoz alkalmazott összetett eljárás, az úgynevezett nemérintkező atomi erő mikroszkópia volt. Ennek segítségével képesek voltak lefényképezni egyetlen olimpicénmolekulát, amelynek szélessége csupán 1,2 nanométer (a nanométer a milliméter milliomod része), rétegvastagsága pedig körülbelül százezred része az emberi hajszál vastagságának.