Hatalmas búsuló hóemberek őrzik a sarkvidéket

hóember
Vágólapra másolva!
Három hóember lehajtott fejjel áll Lappföldön - akár így is értelmezhető az a látványos felvétel, amelyet télen készítettek Finnországban. A hóemberek valójában sűrűn a fákra fagyott hóból és jégből álltak.
Vágólapra másolva!

A jég és a hó látványos, néha igen meglepő alakzatokat hoz létre, ami a hópelyhek és jégkristályok változatosságával, valamint a különböző környezeti tényezőkkel (hőmérséklet, páratartalom, szél) szembeni érzékenységükkel magyarázható. A NASA Astronomy Picture of the Day oldalán a hét elején a nap képének választották az alábbi fotót, amelyen három behavazott, hóember alakú fát figyelhető meg. A kép Finnországban, Lappföldön készült.

Forrás: Niccolo Bonfadini
Hóval beborított, lehajtott fejű hóemberekre emlékeztető fagyott fák Lappföldön. (Niccolo Bonfadini,
www.niccolobonfadini.com)

A fákra hulló hó és a rájuk fagyott zúzmara veszélyes is lehet, ugyanis súlyuknál fogva megterhelik a növényt, amelynek ágai ettől le is szakadhatnak. A képen látható fák csúcsa pont a teher miatt konyul le - így alakul ki a "búsuló hóember" forma. A kép jobb alsó részét is érdemes megfigyelni, ahol a hóval borított felszínen a szél látványos sávokat, barázdákat hozott létre.