Vágólapra másolva!
A rövid távú vizuális memória vizsgálatával kiderült, hogy az emberi agy által lényegtelennek ítélt emlékképek nem lassan halványulnak el, hanem egyszerre törlődnek, akár a számítógépről letörölt fájlok.
Vágólapra másolva!

Emlékszik, mit ebédelt egy hete csütörtökön? Valószínű, hogy nem tudja felidézni, pedig az étkezés után pontosan tudta, mit fogyasztott, és nagy részletességgel fel tudta idézni, mi volt a tányérján. Mi történhetett a memóriájával a két időpont között? Lassan elhalványultak az emlékek vagy egyszerre eltűntek? Ezt vizsgálta nemrég egy amerikai kutatócsoport.

A képek (például az ételek képe) az úgynevezett vizuális memóriában tárolódnak. Vizuális memória nélkül az ember nem tudná tárolni és később felidézni a látott dolgokat. Az olyan emlékképek, mint hogy mi volt ebédre, a rövid távú vizuális memóriában tárolódnak, ott is elsősorban az úgynevezett vizuális munkamemóriában. A vizuális munkamemória használatával idézhetők fel rövid távon a képek.

A davisi Kaliforniai Egyetem két pszichológusa, Weiwei Zhang és Steven Luck arra volt kíváncsi, hogy mikor törlődnek ezek a rövid távú emlékképek, illetve nyomokban felidézhetők-e még az emlékek. Ez utóbbi arra utalna, hogy a rövid távú memória nem egyszerre, hanem fokozatosan törlődik.

Kísérletükben a résztvevőknek rövid ideig felvillantottak három színes négyzetet a számítógép képernyőjén, és megkérték őket jegyezzék meg minden négyzet színét. A következőkben 1, 4 vagy 10 másodperc elteltével a négyzetek újra megjelentek, de ebben az esetben színek nélkül, azaz fekete négyzetek villantak fel fehér háttérben.

A résztvevők egyszerű feladatot kaptak: emlékezzenek vissza egy adott négyzet színére. A kérdéses négyzeteket véletlenszerűen választották ki a kutatók, tehát az önkéntesek nem tudták, melyik négyzetre kellene jobban figyelniük.

A pszichológusok a kísérlet tervezésekor abból indultak ki, hogy a vizuális munkamemória viselkedésének mérése a fokozódó követelmények (a visszaidézésig eltelt idő növelése) között elárul majd valamit a rendszer működéséről. Abban az esetben, ha a rövid távú vizuális memória fokozatosan halványodik, akkor az időtartam növelésével a résztvevőknek még mindig viszonylag jól kellene teljesíteniük. Ellenkező esetben, azaz, ha egyszerre törlődik a memória, akkor az alanyoknak eleinte nagyon pontos választ kellene adniuk (addig, amíg az emlékképek érintetlenek), majd bizonyos idő elteltével csak találgatnának (mert az emlékek törlődtek).

A kutatók ez utóbbit tapasztalták. A résztvevők válasza vagy nagyon pontos volt, vagy teljesen találgatáson alapult. Ez azt jelenti, hogy vagy nagy pontossággal emlékeztek a négyzetek színére, vagy teljesen elfelejtették. Ez természetesen csak a rövid távú vizuális memóriára igaz, a hosszú távú vizuális memória másként működik.