Borzalmas, "aljas" szexuális aktusokat figyelt meg száz évvel ezelőtt az Adélie-pingvinekkel szinte együtt élő George Levick, a legendás Scott kapitány sarkkutató expedíciójában résztvevő, madártannal is foglalkozó orvos.

Levick annyira elborzadt saját megfigyeléseitől, hogy görögül írta le naplójába az "aljas" szexuális aktusokat. Később, Angliába visszatérve, a túlzottan prűd tudományos közhangulat miatt nem is merte közzétenni hivatalos úti beszámolójában, leírásában. (Levick korábban levált a Scott kapitány által vezetett expedícióról, így ő túlélte a végzetes sarkkutatást.)

Bár Levick megfigyeléseit nem publikálták, a brit természettudományi múzeum egyik korábbi kurátora, Sidney Harmer néhány szakembernek elküldte - "belső használatra" - Levick leírását. Az eredeti jegyzetek is fennmaradtak, ezek alapján most a kutatók megfejtették, hogy mi okozza az Adélie-pingvinek hímjeinek furcsa, természetellenesnek tűnő viselkedését. A Levick által leírtak szerint ugyanis a "huligán" hímek halott tojókkal is szexuális aktust hajtottak végre. Máskor pedig "szexuális erőszak" és "homoszexualitás" jeleit figyelte meg Levick.

A londoni Natural History Museum most közzétette Levick iratait, amelyeket Scott kapitány végzetes 1910-es Terra Nova expedíciójának orvosaként készített. (Scott expedíciója a Déli-sarkra indult.) Az iratok a Polar Record című szaklapban jelennek meg, de a múzeum kiállításán is bemutatják Levick munkáit.

Forrás: George Murray Levick
Levick fényképe az általa megfigyelt Adélie-pingvinekről

Levick máig úttörőnek számító megállapításokat tett a pingvinekről. Ő volt az első ember, aki egy egész költési szezont töltött a pingvinekkel az Adare-fokon lévő telepükön. 

A kutatók ma már tudják, hogy az Adélie-pingvinek viselkedése nem hasonlítható az emberi nekrofíliához. Douglas Russell, a múzeum jelenlegi kurátora szerint a tojók elhelyezkedése számít a hímek számára, ami szexuális reakciót vált ki bennük. Nem válogatnak ezért az élő vagy a halott tojók között, ha azok ugyanabban a pozícióban vannak.