Vágólapra másolva!
A nappali fátyolfelhőkre emlékeztetnek, de a sötét égen láthatóak a világító felhők. A hagyományos felhőknél sokkal magasabban található érdekes képződményekből néhányat Magyarországról is megfigyeltek nemrég.
Vágólapra másolva!

Nevükkel ellentétben csak visszaverik a napfényt, azonban a sötét égen, naplemente után vagy napkelte előtt figyelhetők meg a világító felhők. Gyakoriságuk jellegzetes évszakos eloszlást mutat, nyaranta Magyarországról is sokszor meg lehet figyelni a jelenséget.

Forrás: Landy-Gyebnár Mónika
Látványos világító felhők az elmúlt napokban (Landy-Gyebnár Mónika, MCSE)

Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A fenti képeket Landy-Gyebnár Mónika készítette Magyarországról az elmúlt napokban. A felvételeken látható világító felhők fátyolos kinézetű, cirruszfelhőkre emlékeztető képződmények. Halvány kékes fénylésük csak akkor látható, amikor a Nap már elég mélyen van a látóhatár alatt, hogy a hagyományos felhőket ne világítsa meg - de a 70-80 kilométer magasan lévő, apró jégkristályokból álló fellegek még kapnak napfényt.

Gyorsított felvétel, amelyen jól látható, hogy az alacsonyabban lévő felhőktől függetelnül mutatkoznak a világító felhők (Landy-Gyebnár Mónika, MCSE)