Tolsztoj híres művéről nevezték el azt a csillagközi felhőt, amelyben heves folyamatok közben jelenleg is új égitestek keletkeznek.

A Háború és béke-köd nevű csillagközi anyagfelhő és a sok hozzá kapcsolódó újszülött égitest a Skorpió csillagkép területén figyelhető meg. A régió galaxisunk egyik aktív térsége, az ott található por- és gázfelhőkből jelenleg is új égitestek születnek. A ködösséget az Európai Déli Obszervatórium (ESO) VLT távcsöveivel örökítették meg, a felvételt június 19-én hozták nyilvánosságra.

Forrás: ESO
A Háború és béke-köd fiatal csillagai (kék és fehér árnyalattal), valamint az általuk felhevített gázanyag (vörös színnel). A kép nagyméretű változatának letöltése (ESO)

A katalógusokban NGC 6357 jelzéssel szereplő anyagfelhő területén sok kékes árnyalatú csillag figyelhető meg, amelyek igen fiatal, mindössze néhány millió éves objektumok. Intenzív ultraibolya sugárzásuk egy anyagszegény zónát hozott létre a környezetükben. A képen sok helyen, főleg a jobb széléhez közel azonosíthatók azok a különféle elnyúlt sötét felhők, amelyek viszonylag sűrű belsejében jelenleg új égitestek születnek.

 

A ködösség környéke az égbolton