A naplementekor készített látványos képen ritka légköri jelenség figyelhető meg: két lencsefelhő, amelyek egy hegycsúcs felett lebegnek.

Naplementekor készült a felvétel az Észak-Amerikában található Mount Rainer tűzhányó csúcsa felett. A lenyugvó Nap sugarai által vörösre festett úgynevezett lencsefelhőkből kettő is megfigyelhető a hegy felett kialakuló áramlási rendszerben.

Forrás: KING5
Két lencsefelhő naplementekor a Mount Rainer csúcsa felett. A kép nagyméretű változatának letöltése (
KING5)

A lencsefelhők (altocumulus lenticularis) a fellegek látványos és viszonylag ritkán megfigyelhető csoportját képezik. Többnyire nagy kiemelkedések felett, valamivel azok mögött, az áramló levegőben kialakult állóhullám révén jönnek létre. Ennek megfelelően állófelhők, tehát nem mozdulnak el. Miközben a gáz áramlik bennük, egyik oldalukon folyamatosan keletkeznek, míg a túloldalon feloszlanak. A hegynek ütköző levegő felemelkedik, eközben lehűl és nedvességtartalma kiválik - ez alkotja a felhőt. Nem sokkal azután, hogy a nedvesség elkezd kicsapódni, a topografikus helyzet miatt a gáz már süllyedni is kezd. Ekkor a vízcseppek elpárolognak, ezért az állóhullámnak csak a hegy kiemelkedése feletti "csúcsa" jelentkezik felhőként. Emiatt a felleg viszonylag kicsi és jól körülhatárolt lesz, így alakul ki a látványos lencse alak.

 

 
Lencsefelhők fejlődése. Érdemes megfigyelni, hogy a levegő áramlása nyomán a felhők anyaga folyamatosan cserélődik, de belőlük a vízpára mindig a magaslat felett válik ki