A piramisoknál is régebbi épületet találtak

Vágólapra másolva!
Brit régészek egy rejtélyes, a történelem előtti időkben keletkezett épület alapjaira bukkantak a Discovery News szerint. Akár az egyiptomi piramisoknál is régebbi, masszív épületet vagy építményt emelhettek a történelem előtti időkben, Walesben.
Vágólapra másolva!

Monmouth-ban, Nagy-Britanniában, egy építkezésen találtak rá árkoknak arra az összefüggő rendszerére, sorozatára, amely alighanem egy nagyobb épület fából készült alapjait rejtette egykor. "Hatalmas, egymással párhuzamosan lerakott gerendák nyomaira bukkantak, egy régi, kiszáradt tó partjánál" - magyarázta a leletről Steve Clarke régész a Discovery News-nak (itt egy fotó is látható).

Alighanem egész fatörzseket használtak fel a tizenhat méter hosszú és egy méter széles "óriási talpfák" elkészítéséhez, amelyeknek az árkok helyet adhattak, és amelyeken az épület nyugodhatott. Az épületről azonban még semmit sem lehet tudni: a kora és a teljes hossza sem ismert.

Az ásatások egy megerősített magaslaton, úgynevezett "erőddombon" folynak most, amely legalább bronzkori. Ez a legkésőbbi időpont, hiszen a szakértők nem zárják ki, hogy idősebb, azaz korai kőkori, körülbelül 6500 éves leletekre bukkantak. Így ezek akár az egyiptomi piramisoknál is régebbiek lehetnek. Választ erre a heteken belül lezáruló radiokarbon kormeghatározási vizsgálatok adhatnak.