Rejtélyes kőköröket találtak Szíriában

Vágólapra másolva!
A kőből kirakott, "szíriai Stonehenge"-nek elnevezett formák 6-10 ezer évesek lehetnek.
Vágólapra másolva!

Körben lerakott kövek mellett árokásásra utaló nyomokat és sírokat, síremlékeket is találtak kanadai régészek a Szír-sivatagban.

A rejtélyes alakzatokat "szíriai Stonehenge"-nek nevezték el a Royal Ontario Museum (ROM) kutatói. Ugyanakkor azért hozzátette az eredmények értékeléséhez Robert Mason, a múzeum munkatársa, hogy nem a Stonehenge-ből ismert megalit formákról van pontosan szó, inkább valamilyen rejtélyes rendszer szerint elrendezett kövekről. Minderről a Discovery News-nak nyilatkozott most a szakértő (az oldalon egy képet is láthatunk).

A helyszínt még 2009-ben találták a Deir Mar Musa (Abesszíniai Szent Mózes) monostora közelében, 70-80 kilométerre északra a szíriai fővárostól, Damaszkusztól. Egyelőre nehéz lenne a furcsa elrendezésű struktúrák keletkezésének megértése, esetleges jelentésük megfejtése, hiszen a jelenlegi, Szírián belül dúló konfliktus akadályozza az archeológusokat munkájuk folytatásában.

Az ott talált kőeszközök alapján ugyanakkor a tudósok azt gondolják, hogy újkőkori (neolit) vagy korai bronzkori emlékekre bukkantak. Így a szíriai sivatag kőből kirakott formái 6-10 ezer évvel ezelőtti struktúrák lehetnek.

Mason szerint a köveket úgy rakták le, hogy kiemelkedjenek a kopár tájból. Házak építésére vagy valamilyen tevékenység, foglalkozás folytatására nincs semmilyen nyom. Ha síremlékről van szó, ez Mason szerint szokatlan dolog lenne, hiszen a neolitikum idején az emberek ott temetkeztek, ahol éltek. Igaz, lehetne európai párhuzamokat találni a korból. Masont ez a formáció emlékezteti arra a koncepcióra, amely a neolit Európa rituális építményeinél sejlik fel. Eszerint az élők birodalmát, az "Élők Földjét" megkülönböztetik a holtak birodalmától, a "Halottak Földjétől". De persze az sem kizárt a kanadaiak szerint, hogy egyszerűen időszakos letelepedés nyomait hagyták maguk után a neolit népesség tagjai, és nagyon korlátozott volt az itt folytatott tevékenységük.

A környéken egyébként egyetlen épület található: a 4. vagy az 5. században keletkezett monostor, amelyet 11-12. századi, keresztény tematikájú freskók díszítenek. A monostor Mason szerint egykor egy római őrtorony volt, amelyet egy földrengés részben lerombolt, de később újjáépítették. A régész akkor találta a neolit formációt, amikor római emlékek után kutatott a sivatagban.