A célzott daganatterápia és tumordiagnosztika egyre fontosabb szerepet kap az orvosi ellátásban. Az új módszerek kutatásában élen jár a Debreceni Egyetem Biofarmácia tanszéke.

Napjainkban egyre nagyobb teret nyer a kutatásokban a célzott daganatterápiát, illetve tumordiagnosztikát képviselő irányvonal. Ennek lényege, hogy valamilyen meghatározott receptorhoz (a receptorok a sejtek felszínén található fehérjestruktúrák, amelyekhez képesek más molekulák kapcsolódni) kötődő molekulához kapcsolja hozzá a kemoterápiához használt citotoxikus hatóanyagot vagy a sugárzó vegyületet (radiofarmakont). Az összekapcsolódáskor fontos, hogy az így létrejött összetett anyag ne veszítse el az eredeti receptor kötődési tulajdonságait.

A debreceni kutatások esetében a receptorhoz kötődő molekulák úgynevezett peptidhormon-analógok. A kutatók ezekhez kötik a gyógyító hatóanyagokat, ily módon rendkívül hatékony receptorspecifikus, célzott kemoterápiára illetve sugárterápiára alkalmas vegyületek, úgynevezett varázslövedékek vagy mágikus golyók (magic bulletek) állíthatók elő.

Ezeknek a varázslövedékeknek számos előnyük van a daganatkezelésben használt hagyományos terápiás anyagokkal szemben. A vegyületkomplex önmagában nem toxikus, tehát nem károsítja az egészséges sejteket. A lövedékek "megkeresik" a különböző rákos sejteket, majd azok sejtfelszíni receptoraihoz kötődnek. Ezután a vegyületkomplex bejut a sejtbe, és a toxikus vagy sugárzó anyag csak a sejt belsejében szabadul fel, így célzottan pusztítja el a daganatsejtet. Diagnosztikai szempontból a daganatsejtekben felhalmozódó sugárzó anyag segítségével pedig a korábbi eljárásoknál hatékonyabban lehet lokalizálni a daganatokat is, így a korábbi, még hatékonyabban gyógyítható állapotban lehet diagnosztizálni a megbetegedést.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Ráksejtek vizsgálata különleges mikroszkóppal

A debreceni kutatások Halmos Gábor professzor vezetésével zajlanak. A professzor a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán végezte tanulmányait, 1991-ben rendkívüli lehetőség nyílt meg számára. Meghívást kapott az Egyesült Államokból, hogy csatlakozzon a hipotalamikus hormonok felfedezéséért, azok izolálásáért és biológiai hatásaik igazolásáért 1977-ben Nobel-díjjal kitüntetett Andrew V. Schally (akit a közelmúltban avatott díszdoktorává a Debreceni Egyetem) kutatócsoportjához a New Orleans-i Tulane Egyetemen.

Az eredetileg egy évre szóló meghívásból végül 15 évnyi kinntartózkodás és eredményekben gazdag kutatómunka lett, de az együttműködés azután sem szakadt meg, miután Halmos professzor elfogadta a Debreceni Egyetem felkérését, és 2005-ben átvette az egyetem Gyógyszerésztudományi Kara Biofarmácia Tanszékének vezetését, ahol jelenleg is dolgozik, és folytatja kint megkezdett onkológiai kutatásait. Természetesen a Schally professzorral az együttműködés és a kutatások továbbra is folynak, 2006-óta már a Miami Egyetemen, Floridában, ahol Halmos Gábor évente meghívott professzorként is dolgozik.

Mint Halmos professzor az [origo]-nak elmondta, Amerikában elsősorban a peptidreceptorokkal és receptoriális farmakológiával foglalkozott. Tudományos munkája azóta is elsősorban a rosszindulatú daganatok gyógykezelésében is alkalmazható agonista és antagonista hatású, úgynevezett releasing és inhibiting hormonanalógok, növekedési faktorok, valamint a specifikus receptorokat megcélzó citotoxikus varázslövedék (magic bullet) típusú vegyületek kifejlesztésére és hatásmechanizmusának vizsgálatára irányul.

Forrás: AFP
Emlővizsgálat

Különös hangsúlyt fektet ezen farmakonok receptoriális kérdéseinek, jelátviteli folyamatainak és a daganatsejtek osztódásában játszott szerepének a tanulmányozására. Az elmúlt két évtized alatt több új típusú daganatnövekedést gátló vegyületet sikerült kifejleszteniük Shally professzorral és munkatársaikkal.

A tanszék kutatásaiból származó legújabb eredmények hozzájárulnak a rosszindulatú daganatos megbetegedések, ezen belül elsősorban az emlő-, endometrium-, petefészek-, tüdő-, vastagbél-, prosztata-, vese- és hólyagrák, az uveális (szemet érintő) melanoma, a vérképző szervi és egyéb rákos megbetegedések, valamint más daganatok (például jóindulatú prosztatamegnagyobbodás) patofiziológiájának pontosabb felderítéséhez, a rendelkezésre álló diagnosztikai módszerek továbbfejlesztéséhez, végső soron hazai és nemzetközi szinten is új típusú, korszerű molekuláris támadáspontú gyógyszerek és gyógyszerterápiás lehetőségek kifejlesztéséhez.