Vágólapra másolva!
Gázfelhők, fényes halmazok és egy szuper-nagytömegű fekete lyuk környéke is látható egy Naprendszert bemutató kisfilmen. Látványos utazás a galaxis centrumába, ahova csak speciális hullámhosszakon lehet ellátni.
Vágólapra másolva!

A Tejútrendszer középpontja közvetlenül nem látható, mert átlátszatlan porfelhők takarják. Azonban egyes hullámhosszakon, mint például az infravörös tartományban, átláthatók a sűrű felhők. Az alábbi animáció ilyen képzeletbeli utazást mutat, amely a látható tartományban kezdődik, majd az infravörösnek az emberi szem számára láthatatlan hullámhosszain folytatódik.

http://www.youtube.com/v/t7GgqHIGbKw?version=3&hl=hu_HU

Film egy képzeletbeli utazásról a Tejútrendszer centrumába (ESO/MPE/Nick Risinger (skysurvey.org)/VISTA/J. Emerson/Digitized Sky Survey 2)

A film elején a Tejútrendszer korong alakú fősíkja figyelhető meg, amelyben sok sötét porfelhő koncentrálódik. A Scorpius (Skorpió) és Sagittarius (Nyilas) csillagképek is láthatók, amelyek esténként az égen a déli horizont felett azonosíthatók a napokban. A csillagok közti utazás a felhők mögött már az infravörös tartományban folytatódik. A film végén a Tejútrendszer centrumában lévő szuper-nagytömegű fekete lyuk közelében található objektum elmozdulása is látszik, amit 2004 és 2011 között készült felvételek mutatnak.