Hangyákat fejez le a világ legkisebb legye

2012.07.03. 10:21

A világ eddigi legkisebb, mindössze 0,4 milliméteres legyét fedezték fel Thaiföldön. A parányi rovarról az Annals of the Entomological Society of America című szaklapban jelent meg tanulmány.

 

Az új faj a házilégynél tizenötször, a gyümölcslégynél pedig ötször kisebb. Az Euryplatea nanaknihali a púposlégyfélék (Phoridae) családjába tartozik, amely csoport tagjai lefejezik a hangyákat. Lárváik ugyanis a hangyákban fejlődnek, és szabályosan felfalják a gazdarovar fejét. Az Egyesült Államokban a púposlégyfélék bizonyos fajait a tűzhangyák elleni védekezésre alkalmazzák.

Brian Brown, a Los Angeles megyei Természettudományi Múzeum kutatója, a tanulmány szerzője szerint az Euryplatea nanaknihali parányi méretei sem jelentenek védelmet a hangyák számára. A légy lárvái nagy valószínűséggel a világ egyik legkisebb hangyafajában fejlődnek, amelynek feje nem haladja meg a 0,5 millimétert.

"Sokáig azt feltételeztük, hogy a kisebb hangyafajokat nem fenyegetik a púposlégyfélék, hiszen fizikailag lehetetlen az 1-3 milliméteres legyeknek ilyen apró fejben kifejlődni. A jelek szerint azonban a legkisebb gazdahangyáknak is megvannak a maguk élősködői" - mondta Brian Brown.

KAPCSOLÓDÓ CIKK